Ny björnchans på olycksdrabbad mark

Docksta (JJ) En björnhona på cirka 150 kilo fälldes i dag för Robert Salomonssons hundar Pelton och Turbo. Jakten ägde rum på samma mark där Roberts hund Gnistra förra året skadades allvarligt när hon träffades av en kula.

Glada jägare med dagens fällda björn. Från vänster Erik Hamberg, Natalie Jonsson, Per Johan Hamberg, Robert Salomonsson och PJ Bergkvist.
– Vi tänkte att vi gör ett sista ryck här i Västernorrland. Det börjar dra ihop sig och det är inte många björnar kvar på tilldelningen här, säger Robert när Jaktjournalen når honom på mobiltelefon.

Vibyggerå jaktlag har haft en del björn på markerna men det fanns inget riktigt färskt att gå på så Robert, Natalie och kompisen PJ Bergfors gick med blandrasen Pelton och plotthunden Turbo uppe på några berg där det fanns en del spår efter björn.

– Pelton drog i väg efter något men det visade sig vara grävling så vi kopplade upp honom och fortsatte i ett nytt område där han släpptes på nytt. Han drog ner och snurrade i en tät plantering och det verkade misstänkt. I samma ögonblick som vi kom ner började han skälla 100 meter framför oss och då släppte jag unghunden Turbo med.

PJ och Robert gick in på ståndet och Natalie filmade. Björnen stod dock så dumt till i de höga ormbunkarna att det inte gick att skjuta. Till slut gick det loss.

Efter 800 meter blev det på nytt ståndskall och de tre försökte komma intill. Tre gånger hade de möjlighet att avsluta men Pelton var i vägen hela tiden och efter ett tag tröttnade björnen och stack av.

Resten av jaktlaget passade längs med en väg 400 meter från det sista ståndskallsområdet och björnen kom nu i full fart mot dem.

Jaktledaren Per Johan Hamberg stod på rätt plats och när björnen kom upp på vägen kunde han fälla den, en hona på cirka 150 kilo.

– Det här var andra björnen som Turbo är med på. Det är ju först i år jag börjat släppa honom. Tidigare har han bara fått spåra i lina. Han är försiktig men det kommer säkert bli bra. Han behöver få erfarenhet, säger Robert.

AKTUELLT

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser