Ny björnchans på olycksdrabbad mark

Docksta (JJ) En björnhona på cirka 150 kilo fälldes i dag för Robert Salomonssons hundar Pelton och Turbo. Jakten ägde rum på samma mark där Roberts hund Gnistra förra året skadades allvarligt när hon träffades av en kula.

Glada jägare med dagens fällda björn. Från vänster Erik Hamberg, Natalie Jonsson, Per Johan Hamberg, Robert Salomonsson och PJ Bergkvist.
– Vi tänkte att vi gör ett sista ryck här i Västernorrland. Det börjar dra ihop sig och det är inte många björnar kvar på tilldelningen här, säger Robert när Jaktjournalen når honom på mobiltelefon.

Vibyggerå jaktlag har haft en del björn på markerna men det fanns inget riktigt färskt att gå på så Robert, Natalie och kompisen PJ Bergfors gick med blandrasen Pelton och plotthunden Turbo uppe på några berg där det fanns en del spår efter björn.

– Pelton drog i väg efter något men det visade sig vara grävling så vi kopplade upp honom och fortsatte i ett nytt område där han släpptes på nytt. Han drog ner och snurrade i en tät plantering och det verkade misstänkt. I samma ögonblick som vi kom ner började han skälla 100 meter framför oss och då släppte jag unghunden Turbo med.

PJ och Robert gick in på ståndet och Natalie filmade. Björnen stod dock så dumt till i de höga ormbunkarna att det inte gick att skjuta. Till slut gick det loss.

Efter 800 meter blev det på nytt ståndskall och de tre försökte komma intill. Tre gånger hade de möjlighet att avsluta men Pelton var i vägen hela tiden och efter ett tag tröttnade björnen och stack av.

Resten av jaktlaget passade längs med en väg 400 meter från det sista ståndskallsområdet och björnen kom nu i full fart mot dem.

Jaktledaren Per Johan Hamberg stod på rätt plats och när björnen kom upp på vägen kunde han fälla den, en hona på cirka 150 kilo.

– Det här var andra björnen som Turbo är med på. Det är ju först i år jag börjat släppa honom. Tidigare har han bara fått spåra i lina. Han är försiktig men det kommer säkert bli bra. Han behöver få erfarenhet, säger Robert.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser