Ny biligare DNA-analys av björnspillning

Västerbotten (JJ) Fram till den sista oktober har spillningsinventering på björn pågått i Västerbotten. Totalt har 990 prov samlats in. Senast spillningsinventering genomfördes i länet var 2009.

Björnbajs har samlats in i Västerbotten. Arkivfoto: Per Jonson.
Från och med i år använder sig länsstyrelsen av en enklare och mer kostnadseffektiv DNA-metodik.
Den nya DNA-metodiken som analyserar björnbajs är både billigare och effektivare, men än är det för tidigt att säga hur många björnar det finns i länet.

– Nu räcker det med mindre dna i proverna för att se om det finns olika björnindivider, säger Michael Schneider, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västerbotten till Norran.

Spillningsinventering genomförs var femte år. 2009 samlades 1 300 prover in. Enligt resultaten från DNA-analyserna från 2009 och 2004 finns omkring 300 björnar i länet.

Björnstammen är gles i kustregionen men i år har länsstyrelsen fått in 20 prover från Skelleftetrakten som Michael Schneider ser framemot att analysera.

– Det ska bli intressant hur många individer det rör sig om, säger han till Norran. 

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser