Ny attack mot lodjursfångst

Om någon månad inleds lodjursjakten, då är det också tillåtet att fånga lodjur i fälla. En sammanställning av fälljakten från Statens veterinärmedicinska anstalt hade många av de fångade lodjuren träflisor i magen, tandskador och kloskador. Utredningen gäller för åren 1996 till 2009 och har gjorts på uppdrag av Världsnaturfonden.

– Av de obducerande lodjuren som kommit in från jakt har de från fällorna har väldigt hög andel träflis i magen, nästan 50 procent.
När lodjuren fångas försöker de sig verkligen ta sig ut, det visar att de är väldigt stressade, säger Tom Arnbom, biolog och rovdjursansvarig på WWF.
– Det är egentligen skandal att man inte har kontroll på vilka fällor man använder för att fånga lodjur med, säger han till Sveriges Radio.
Världsnaturfondens generalsekreterare Lasse Gustavsson anser att denna typ av jakt är helt otillfredsställande.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser