Nu utbildas samer i björnjakt!

I veckan håller Viltskadecenter och Samernas Riksförbund kurs i björnjakt. Renskötare med hundar ska lära sig spåra björn för en bättre jakt.

Kursen hålls i Junsele i Västernorrlands län och syftet är att ge renskötare större möjligheter att med hjälp av hund dokumentera när det har varit skador på till exempel kalvningslandet. Det säger Jens Karlsson som har hand om rovdjursfrågor på Viltskadecenter.

– Men också att ge dom större möjligheter att hitta igen dom här björnarna, om det till exempel ges tillstånd tills skyddsjakt.

Regeringen har gett Viltskadecenter i uppdrag att hitta förebyggande åtgärder för rovdjurens påverkan på renskötseln, och att denna kurs är en liten del av dessa åtgärder som planeras att genomföras under tre år.

En annan stor del av uppdraget består av att undersöka hur stor del av renarna som faktiskt skadas och dödas av björn, berättar Karlsson.

Jens Karlsson menar också att dagens arealbaserade ersättningssystem är fel, och att det genom detta uppdrag ska komma till rätta med det problemet.

– Vissa samebyar som inte är så stora, kan ha väldigt hög björntäthet, och då har de ganska stora skador men får relativt lite ersättning, säger han.

Stig Persson, rovdjurssamordnare från Gällivare skogssameby, känner väl igen denna problematik, eftersom de har ett stort rovdjurstryck i samebyn, och då främst av björn. Persson berättar att rovdjuren har ökat stadigt, sedan år 2000. 

Stig Persson berättar också att de har två plotthundar i samebyn, som kommer att utbildas under björnhundskursen i Junsele. Persson är förväntansfull, men samtidigt också lite uppgiven inför kursen.

– Ja, man får ju hoppas att det visar resultat redan till hösten, det här med jakten och kursen är som att gripa efter det sista halmstrået som kanske finns, säger han, till Radio Västernorrland.

Gällivare skogssameby har tidigare blivit beviljade skyddsjakt på björn men på grund av olika orsaker har det gått dåligt, speciellt eftersom det är så svårjagat i deras sameby.

Persson menar också att deras rovdjursproblematik behöver åtgärdas på en gång.

– Vi kan inte börja med en forskning som tar tio år innan vi kan få igång ersättningssystemet, det måste upp idag, eller så måste björnantalet ner.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser