Nu utbildas samer i björnjakt!

I veckan håller Viltskadecenter och Samernas Riksförbund kurs i björnjakt. Renskötare med hundar ska lära sig spåra björn för en bättre jakt.

Kursen hålls i Junsele i Västernorrlands län och syftet är att ge renskötare större möjligheter att med hjälp av hund dokumentera när det har varit skador på till exempel kalvningslandet. Det säger Jens Karlsson som har hand om rovdjursfrågor på Viltskadecenter.

– Men också att ge dom större möjligheter att hitta igen dom här björnarna, om det till exempel ges tillstånd tills skyddsjakt.

Regeringen har gett Viltskadecenter i uppdrag att hitta förebyggande åtgärder för rovdjurens påverkan på renskötseln, och att denna kurs är en liten del av dessa åtgärder som planeras att genomföras under tre år.

En annan stor del av uppdraget består av att undersöka hur stor del av renarna som faktiskt skadas och dödas av björn, berättar Karlsson.

Jens Karlsson menar också att dagens arealbaserade ersättningssystem är fel, och att det genom detta uppdrag ska komma till rätta med det problemet.

– Vissa samebyar som inte är så stora, kan ha väldigt hög björntäthet, och då har de ganska stora skador men får relativt lite ersättning, säger han.

Stig Persson, rovdjurssamordnare från Gällivare skogssameby, känner väl igen denna problematik, eftersom de har ett stort rovdjurstryck i samebyn, och då främst av björn. Persson berättar att rovdjuren har ökat stadigt, sedan år 2000. 

Stig Persson berättar också att de har två plotthundar i samebyn, som kommer att utbildas under björnhundskursen i Junsele. Persson är förväntansfull, men samtidigt också lite uppgiven inför kursen.

– Ja, man får ju hoppas att det visar resultat redan till hösten, det här med jakten och kursen är som att gripa efter det sista halmstrået som kanske finns, säger han, till Radio Västernorrland.

Gällivare skogssameby har tidigare blivit beviljade skyddsjakt på björn men på grund av olika orsaker har det gått dåligt, speciellt eftersom det är så svårjagat i deras sameby.

Persson menar också att deras rovdjursproblematik behöver åtgärdas på en gång.

– Vi kan inte börja med en forskning som tar tio år innan vi kan få igång ersättningssystemet, det måste upp idag, eller så måste björnantalet ner.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser