Nu startar vapenamnestin

Mellan den 1 mars och 31 maj är det vapenamnesti i Sverige. Då kan den som har ett illegalt vapen lämna in det till polisen utan att straffas för olaga vapeninnehav.

– Inlämnaren får vara anonym, säger Carina Vangstad, vapenansvarig på Rikspolisstyrelsen.Vapen och ammunition kan lämnas in på närmaste polisstation och bör transporteras dit på ett säkert sätt, helst delat och dolt. Inga frågor kommer att ställas. Inlämnaren får vara anonym.Alla vapen som lämnas in kontrolleras mot polisens vapenregister för att se om det finns någon registrerad ägare till vapnet. Om polisen får träff i registret skickas en underrättelse till ägaren som har en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Om ingen hör av sig skickas vapnet till Statens kriminaltekniska laboratorium för skrotning, eller tas om hand om det är av musealt intresse.Syftet med vapenamnestin är att minska antalet olagliga vapen i samhället. Sådana vapen förvaras ofta på ett otillfredsställande sätt, vilket medför ökad risk för stöld eller allvarliga olyckor.När Sverige hade vapenamnesti 1993 lämnades 17 000 vapen och 15 ton ammunition in. För ytterligare information, se: www.polisen.se

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser