Nu ska strålningen i vildsvinskött kartläggas

Gävle (JJ) Strålsäkerhetsmyndigheten har reagerat på de nya uppgifterna om alarmerande höga halter radioaktiv strålning i vildsvinskött. En ny studie förbereds. – Om jägarna slutar jaga vildsvin på grund av höga cesiumhalter har vi ett stort samhällsproblem, säger Pål Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Ett cecimprov kostar 200 kronor. Blir det avgörande för att vildsvinsjakten minskar i områden med radioaktiv strålning?

Häromdagen kom nyheten att höga halter radioaktiv strålning uppmätts i vildsvin skjutna söder om Gävle och i norra Uppsala län.

I Trullsbo söder om Gävle sköts en galt som innehöll 13 000 becquerel per kilo kött. I Tärnsjö några mil söderut, i norra delen av Uppsala län, har ett ännu högre värde konstaterats – 16 000 becquerel.

Livsmedelsverkets gränsvärde vid försäljning är 1 500 becquerel.

Den radioaktiva strålningen kommer från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i Ukraina för 31 år sedan då radioaktivt cesium föll ned över bland annat Sverige.

Befarar minskad jakt

Strålningen finns i dag en bit ned i marklagret. Vildsvinen bökar upp jorden och därför blir halterna i vildsvinskött höga.

Peter Carlsson.

Peter Carlsson från Västerås jagar i Tärnsjö och tror att intresset för vildsvinsjakt kommer att minska kraftigt.

– Går inte köttet att ta reda på blir det nog inte mycket jakt. Ska man kosta på både trikinprov och ceciumprov på köttet tror jag det blir för mycket för många jägare, säger Peter Carlsson.

 

Daniel Ligné, riksviltvårdskonsulent på Jägareförbundet, är inne på samma tanke.

– Det här kommer sannolikt att påverka jakten kraftigt. Vi vet att drivkraften för många jägare är köttet, säger Daniel Ligné.

Han efterlyser att myndigheterna tar initiativ till en ny kartläggning av problemet.

Ny studie på gång

Det är på gång, meddelar Pål Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Vi planerar att genomföra en ny studie och ta hjälp av jägarkåren för att få in prover. I sådana fall betalar vi för analysen av ett antal prov, säger Pål Andersson.

Studier har gjorts tidigare men nu behövs det en ny kartläggning eftersom vildsvinen etablerat sig i områden där strålningshalterna är höga.

– Vill inte jägarna jaga vildsvin på grund av att vinsten med köttet försvinner, så är det ett stort och allvarligt samhällsproblem, säger Pål Andersson.

På testföretaget Calluna i Gävle kostar ett ceciumprov 200 kronor.

– Mitt råd till jägarna är att först ta ceciumprovet. Är köttet okej går man vidare med trikinprovet, säger Ulf Frykman på Calluna.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser