Nu ska strålningen i vildsvinskött kartläggas

Gävle (JJ) Strålsäkerhetsmyndigheten har reagerat på de nya uppgifterna om alarmerande höga halter radioaktiv strålning i vildsvinskött. En ny studie förbereds. – Om jägarna slutar jaga vildsvin på grund av höga cesiumhalter har vi ett stort samhällsproblem, säger Pål Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Ett cecimprov kostar 200 kronor. Blir det avgörande för att vildsvinsjakten minskar i områden med radioaktiv strålning?

Häromdagen kom nyheten att höga halter radioaktiv strålning uppmätts i vildsvin skjutna söder om Gävle och i norra Uppsala län.

I Trullsbo söder om Gävle sköts en galt som innehöll 13 000 becquerel per kilo kött. I Tärnsjö några mil söderut, i norra delen av Uppsala län, har ett ännu högre värde konstaterats – 16 000 becquerel.

Livsmedelsverkets gränsvärde vid försäljning är 1 500 becquerel.

Den radioaktiva strålningen kommer från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i Ukraina för 31 år sedan då radioaktivt cesium föll ned över bland annat Sverige.

Befarar minskad jakt

Strålningen finns i dag en bit ned i marklagret. Vildsvinen bökar upp jorden och därför blir halterna i vildsvinskött höga.

Peter Carlsson.

Peter Carlsson från Västerås jagar i Tärnsjö och tror att intresset för vildsvinsjakt kommer att minska kraftigt.

– Går inte köttet att ta reda på blir det nog inte mycket jakt. Ska man kosta på både trikinprov och ceciumprov på köttet tror jag det blir för mycket för många jägare, säger Peter Carlsson.

 

Daniel Ligné, riksviltvårdskonsulent på Jägareförbundet, är inne på samma tanke.

– Det här kommer sannolikt att påverka jakten kraftigt. Vi vet att drivkraften för många jägare är köttet, säger Daniel Ligné.

Han efterlyser att myndigheterna tar initiativ till en ny kartläggning av problemet.

Ny studie på gång

Det är på gång, meddelar Pål Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Vi planerar att genomföra en ny studie och ta hjälp av jägarkåren för att få in prover. I sådana fall betalar vi för analysen av ett antal prov, säger Pål Andersson.

Studier har gjorts tidigare men nu behövs det en ny kartläggning eftersom vildsvinen etablerat sig i områden där strålningshalterna är höga.

– Vill inte jägarna jaga vildsvin på grund av att vinsten med köttet försvinner, så är det ett stort och allvarligt samhällsproblem, säger Pål Andersson.

På testföretaget Calluna i Gävle kostar ett ceciumprov 200 kronor.

– Mitt råd till jägarna är att först ta ceciumprovet. Är köttet okej går man vidare med trikinprovet, säger Ulf Frykman på Calluna.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser