Nu ska även engelskspråkiga kunna ta jägarexamen

Göteborg (JJ) Med start i höst kommer även engelskspråkiga personer kunna ta jägarexamen. Bakom kursen står Mattias Wahle, studiefrämjandet, Göteborg. – Det finns helt klart ett stort intresse, säger han.

Mattias Wahle, jaktansvarig på Studiefrämjandet i Göteborg planerar nu för fullt inför den första engelskspråkiga jägarexamensutbildningen i landet. Foto: Privat

För engelskspråkiga personer är jägarexamen ingen lätt match. Men nu gör Studiefrämjandet i Göteborg en satsning.

Mattas Wahle, är en av initiativtagarna och kommer också vara kursledare.

– Det har funnits tankar om utbildning ett tag och när vi pratat med Svenska Jägareförbundet har det framkommit att de med jämna mellanrum fått frågan. Nu testar vi därför detta. Redan nu har vi en handfull intresserade och vi har knappt hunnit marknadsföra utbildningen än.

Enligt Mattias Wahle kommer utbildningen i mångt och mycket bestå av muntlig undervisning. Även examinationen kommer vara muntlig.

– Det finns inget engelsk undervisningsmaterial så jag kommer utgå från det svenska och översätta det till engelska. Lektionerna kommer vara mer i seminarieform där vi diskuterar mycket. Men eftersom examen riktas mot jakt i Sverige kommer eleverna ändå få lära sig många svenska jaktuttryck.

Utbildningen kommer starta i september och det finns åtta platser.

– Vi ska också försöka ta med deltagarna på praktisk jakt under utbildningen så de blir bekanta med traditionella svenska jakter. Det ska bli väldigt roligt.

Mattias Wahle har under flera år bott i England och talar engelska flytande.

 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser