Nu sändarförses norska vargar

I dag inleder Norska Miljödirektoratet på uppdrag av Klimat- och miljödepartementet arbetet med att GPS-märka vargarna i Hedmark. På sikt vill man märka fler vargar inom den så kallade "Vargzonen" i Sydöstra Norge.

Miljödirektoratet mottog bara tidigare i veckan uppdraget om att radiomärka vargar i ett område där skador på tamboskap och ren dokumenterats. Syftet med märkningen är att få bättre kännedom om hur vargarna rör sig i markerna. Boende i Slettåsreviret har också upplevt vargarna som särskilt aggressiva mot människor.

Inledningsvis är det också vargar från detta revir samt Osdalen som ska märkas. Själva fältarbetet kommer utföras av Statens Naturoppsyn (SNO).

– Målet är att så många som möjligt av vargarna i dessa två revir ska få sändare. Enligt preliminär data återfinns 8-9 vargar i Slettåsreviret och nio vargar i Osdalen, säger Knut Morten Vangen, avdelningschef på Miljödirektoratet.

Framöver är det också aktuellt att märka även andra vargar inom den så kallade vargzonen för att kunna kartlägga revirstrukturer och vandringsmönster, rapporterar Norska Miljödirektoratet på sin hemsida.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Vill starta unikt björnhägn för hundträning

Ljusdal (JJ) Ralph Persson har stora visioner inför 2018. Om allt går enligt planerna slår han i vår upp portarna för det första svenska träningshägnet för björnhundar där det inte blir något stängsel mellan björnar och hundar.

Åtal i jaktbrottshärvan skjuts upp

Umeå (JJ) Åtalet mot de två jaktbrottsmisstänkta personerna som misstänkts för att ha försökt stjäla orkidéer i Stekenjokk tidigare i sommar dröjer. Åklagare menar att utredningen är omfattande och man ligger ungefär mitt i utredningsarbetet.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Annonser