Nu sändarförses norska vargar

I dag inleder Norska Miljödirektoratet på uppdrag av Klimat- och miljödepartementet arbetet med att GPS-märka vargarna i Hedmark. På sikt vill man märka fler vargar inom den så kallade "Vargzonen" i Sydöstra Norge.

Miljödirektoratet mottog bara tidigare i veckan uppdraget om att radiomärka vargar i ett område där skador på tamboskap och ren dokumenterats. Syftet med märkningen är att få bättre kännedom om hur vargarna rör sig i markerna. Boende i Slettåsreviret har också upplevt vargarna som särskilt aggressiva mot människor.

Inledningsvis är det också vargar från detta revir samt Osdalen som ska märkas. Själva fältarbetet kommer utföras av Statens Naturoppsyn (SNO).

– Målet är att så många som möjligt av vargarna i dessa två revir ska få sändare. Enligt preliminär data återfinns 8-9 vargar i Slettåsreviret och nio vargar i Osdalen, säger Knut Morten Vangen, avdelningschef på Miljödirektoratet.

Framöver är det också aktuellt att märka även andra vargar inom den så kallade vargzonen för att kunna kartlägga revirstrukturer och vandringsmönster, rapporterar Norska Miljödirektoratet på sin hemsida.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser