Nu sändarförses norska vargar

I dag inleder Norska Miljödirektoratet på uppdrag av Klimat- och miljödepartementet arbetet med att GPS-märka vargarna i Hedmark. På sikt vill man märka fler vargar inom den så kallade "Vargzonen" i Sydöstra Norge.

Miljödirektoratet mottog bara tidigare i veckan uppdraget om att radiomärka vargar i ett område där skador på tamboskap och ren dokumenterats. Syftet med märkningen är att få bättre kännedom om hur vargarna rör sig i markerna. Boende i Slettåsreviret har också upplevt vargarna som särskilt aggressiva mot människor.

Inledningsvis är det också vargar från detta revir samt Osdalen som ska märkas. Själva fältarbetet kommer utföras av Statens Naturoppsyn (SNO).

– Målet är att så många som möjligt av vargarna i dessa två revir ska få sändare. Enligt preliminär data återfinns 8-9 vargar i Slettåsreviret och nio vargar i Osdalen, säger Knut Morten Vangen, avdelningschef på Miljödirektoratet.

Framöver är det också aktuellt att märka även andra vargar inom den så kallade vargzonen för att kunna kartlägga revirstrukturer och vandringsmönster, rapporterar Norska Miljödirektoratet på sin hemsida.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser