Nu kan lodjursjakten i Västerbotten starta

Västerbotten (JJ) Sent på eftermiddagen idag offentliggjorde Länsstyrelsen i Västerbotten ett nytt beslut om licensjakt på lodjur.

Nu kan lodjursjakten i Västerbottens län dra igång. Foto: Istock

Beslutet är konsekvensen av överklaganden och därefter Naturvårdsverkets underkännande av det första licensjaktbeslutet.

Antalet lodjur som får fällas i Västerbotten har i det nya beslutet bantats ner till nio lodjur. Länsstyrelsen har även slopat ett av delområdena, södra kustlandet. Jakten kommer alltså äga rum i norra kustlandet samt inlandet.

Villkoren för licensjakten är annars för jägarna de samma som i det första licensjaktbeslutet.

I Norrbottens län har Wolf Association överklagat det nya jaktbeslutet men Naturvårdsverket beviljade inte organisationens krav på inhibition.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser