Nu har vi viltköttskonsumenter ett eget namn!

Debatt (JJ) Han som satt framför mig och åt en tunn squashsoppa var vegetarian. När jag med en brödbit skrapade upp det sista av vildsvinsgrytan från min tallrik avslutade han vår diskussion med orden: ”Jag äter inte kött, men om jag HADE ätit kött, ja då hade det varit viltkött. Kan man förresten få köpa en bit? Till morsan.”, skriver jägaren Torkel Norling.

Ferinarian är det korrekta namnet på en person som företrädelsevis bara äter viltkött. Arkivfoto: Holger Nilsson

Detta fick mig att fundera över varför till exempel vegetarianer så ofta har tolkningsföreträde när det gäller vad som är etiskt? Som att det som bäst gynnar naturen och djuren är att inte äta kött. Det kanske är dags att visa att det finns sådana som inte bara passivt bryr sig om naturen, genom att inte äta något, inte köpa något etc. Sådana som aktivt gör något, på plats, i skogen.

Just då gjorde jag precis det som alla vettiga jägare i samma situation hade gjort: jag kontaktade min kusin som är docent i latin på Riksarkivet och frågade vad en person vars kost innehåller kött, men då företrädelsevis viltkött, borde kallas. Ett långt, akademiskt, svar utmynnande i: FERINARIAN.

Så mitt bidrag till språket och jakten och maten och naturen är det bökiga, men alltigenom korrekta, ordet ”ferinarian”.

En ferinarian äter kött, men enbart (eller nästan enbart) viltkött. Detta ställningstagande handlar om kärlek till mat och till naturen med allt som lever i den. Det handlar om en vilja att ha kontroll över maten hela vägen från skogen till tallriken, via slaktboden och frysboxen.

Kanske kan en rubrik som denna en smula bidra till att fler inser hur bra viltmat är, inte bara som föda utan även som ett tecken på att någon varit det som fler borde vara, en aktiv del av naturen. Vilt är det mest etiska köttet och det som bäst bidrar till en ljusare framtid. En bra, ansvarsfull jägare vill ha en frisk och rik natur för den är ju inte bara vårt hem, den är även vårt skafferi.

Torkel Norling

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Annonser