Norska varghonan flyttar från Skåne till Småland

Ljungby (JJ) Den norska varghonan som visat sig i Skåne har rotat sig i sydvästra Kronobergs län. – Den har varit i Ljungby kommun i två månader nu och verkar trivas där, säger Lasse Le Carlsson, besiktningsman på länsstyrelsen.

Varghonan, som kallas ”Norskan”, siktades tidigare i år i trakten runt Bromölla.Att vargar går så långt söderut är inte helt ovanligt.
– Det har varit jakt i två vintrar och då skjuter man sönder flockarna. Det bidrar till vandringsbenägenheten, säger Lasse Le Carlsson, till Sydsvenskan.
– Tiken gick ner genom Östergötland till Kalmar län, där hon dödade ett får. I Blekinge rev hon åtta medelstora lamm. Sen gick hon ner i Skåne och simmade ut till Ivö i Ivösjön och tillbaka igen. Utanför Sölvesborg gick hon upp till Kronobergsgränsen och tog ett rådjur, säger Lasse Le Carlsson.
Just nu markerar varghonan sina revirgränser och väntar på en varghanne att para sig med. ”Norskan” har goda chanser att lyckas, tror Lasse Le Carlsson.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser