Norska varghonan flyttar från Skåne till Småland

Ljungby (JJ) Den norska varghonan som visat sig i Skåne har rotat sig i sydvästra Kronobergs län. – Den har varit i Ljungby kommun i två månader nu och verkar trivas där, säger Lasse Le Carlsson, besiktningsman på länsstyrelsen.

Varghonan, som kallas ”Norskan”, siktades tidigare i år i trakten runt Bromölla.Att vargar går så långt söderut är inte helt ovanligt.
– Det har varit jakt i två vintrar och då skjuter man sönder flockarna. Det bidrar till vandringsbenägenheten, säger Lasse Le Carlsson, till Sydsvenskan.
– Tiken gick ner genom Östergötland till Kalmar län, där hon dödade ett får. I Blekinge rev hon åtta medelstora lamm. Sen gick hon ner i Skåne och simmade ut till Ivö i Ivösjön och tillbaka igen. Utanför Sölvesborg gick hon upp till Kronobergsgränsen och tog ett rådjur, säger Lasse Le Carlsson.
Just nu markerar varghonan sina revirgränser och väntar på en varghanne att para sig med. ”Norskan” har goda chanser att lyckas, tror Lasse Le Carlsson.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser