Norska politiker föreslår förbud mot halvautomater

Norge (JJ) Politiker i norska Stortinget vill införa ett förbud mot halvautomater. Enligt Høyrepolitikern Peter Frølich är Regeringen enig och förbudet planeras införas 2021.

Arkivfoto: Per Jonson

Peter Frølich (Høyre) är justitiepolitisk talesperson i partiet och menar halvautomater som kan bidra till skada måste bort. Norge har som bekant erfarenhet av vansinnesdåd. Sommaren 2011 sköt Anders Behring Breivik ihjäl 69 personer på Utøya.

– Vi önskar ett förbud mot halvautomatiska vapen med särskilt stor skadepotential, med hänsyn till samhällssäkerheten. Regeringen och det stora flertalet i Stortinget vill detta, säger Peter Frølich.

De vapen som Peter Frølich och Regeringen vill införa förbud på, är vapen som är ägnade för militärt och polisiärt bruk, men Peter Frølich menar att det fortfarande kommer finnas möjligheter för jägare och sportskyttar.

– Det kommer fortsättningsvis finnas möjlighet att ha halvautomatiska gevär till jakt och skyttar på högre nivå som kan dokumentera ett särskilt engagemang för sporten ska kunna ha denna typ av vapen – men villkoren kommer vara stränga, säger han.

På detta sätt menar Peter Frølich att politikerna tar ansvar och samtidigt i stor utsträckning reducerar antalet farliga vapen i samhället.

– Samtidigt tar vi hänsyn till både jakt- och skytteintressena i landet, som är en viktig del av vår historia och kultur.

Vad händer med dem som har halvautomatiska gevär och som faller inom den kategorin ni vill ha bort?

– Vi kommer införa bra övergångsregler. Alla som äger gevär som kommer bli förbjudna kommer att ha tre år på sig att sälja dessa till utlandet eller destruera dem.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser