Norsk renskötare åtalad

Luleå (JJ) En norsk renskötare står åtalad efter att ha ertappats med ett vapen på svenska sidan gränsen. Åklagaren anser att mannen brutit mot jaktlagen. Renskötaren anser att renbeteskonventionen ger honom rätt att ta med vapnet över gränsen.

Mannen ertappade i april 2004 vid Tjakketstugan i Arjeplogs fjällvärld när han var på svenska sidan för att hämta renar.
Renskötaren hade en studsare i kaliber 6,5*55 i ett vapenfodral. Slutstycke och ammunition förvarades i renskötarens ryggsäck.
Mannen förklarade att det var tillåtet i Norge att frakta vapen på skotern om vapen, slutstycke och ammunition förvarades åtskilt.
Mannen saknade dispens från länsstyrelsen i Norrbotten vilket ledde till åtal. Mannen medger att han hade vapnet med, men nekar till brott. Renskötaren hävdar att renbeteskonventionen ger honom rätt att ta med vapen och hund över gränsen. Åklagare hävdade att mannen brutit mot jaktlagen och yrkade på måttliga dagsböter.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser