Norsk renskötare åtalad

Luleå (JJ) En norsk renskötare står åtalad efter att ha ertappats med ett vapen på svenska sidan gränsen. Åklagaren anser att mannen brutit mot jaktlagen. Renskötaren anser att renbeteskonventionen ger honom rätt att ta med vapnet över gränsen.

Mannen ertappade i april 2004 vid Tjakketstugan i Arjeplogs fjällvärld när han var på svenska sidan för att hämta renar.
Renskötaren hade en studsare i kaliber 6,5*55 i ett vapenfodral. Slutstycke och ammunition förvarades i renskötarens ryggsäck.
Mannen förklarade att det var tillåtet i Norge att frakta vapen på skotern om vapen, slutstycke och ammunition förvarades åtskilt.
Mannen saknade dispens från länsstyrelsen i Norrbotten vilket ledde till åtal. Mannen medger att han hade vapnet med, men nekar till brott. Renskötaren hävdar att renbeteskonventionen ger honom rätt att ta med vapen och hund över gränsen. Åklagare hävdade att mannen brutit mot jaktlagen och yrkade på måttliga dagsböter.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser