Norsk jägare anmäler Sveriges nya fjälljaktsregler

Kungsbacka (JJ) Olav Mølster anser att de nya svenska reglerna för fjälljakten diskriminerar honom som norsk medborgare. Han har anmält Sverige för att bryta mot EU-rätten – och han får medhåll av svenska myndigheten Kommerskollegium.

Sveriges nya fjälljaktsregler har anmälts och får kritik av svenska myndigheten Kommerskollegium. Foto: Istock

Nytt för i år är att svenska medborgare, eller människor med jobb i Sverige, har förtur i fjälljakten fram till den 15 september.

Sameradion & SVT Sápmi berättar att Olav Mølster tog kontakt med Solvit. Det är en webbtjänst som EU-länderna samt bland annat Norge står bakom.

Solvit hjälper människor som känner att deras rättigheter kränks av ett EU-land.

Mølster anser att Sverige genom de nya fjälljaktsreglerna bryter mot paragraf 4 i frihandelsavtalet EES.

Kommerskollegium ansvarar bland annat för svenska marknads- och handelsfrågor inom EU. Myndigheten har emottagit Mølsters anmälan via Solvit.

”Trygg i vårt beslut”

Kommerskollegium har skrivit till de tre nordligaste länsstyrelserna i Sverige och frågar hur de tycker att de nya fjälljaktsreglerna harmonierar med EU-rätten.

Tjänstemän på Kommerskollegium anser att Sverige bryter mot EU:s regler.

– Det går att motivera handelshindrande regler. Men enligt de utvärderingar som gjorts så finns det inga negativa effekter av utländska jägare. Sveriges motivering för handelshinder är bristfällig och vi ser därför att det strider mot EU-rätten, säger Ulrika Båth Bertram, utredare hos Kommerskollegium, till Sameradion & SVT Sápmi.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som tog initiativ till de nya fjälljaktsreglerna, försvarar dem:

– Absolut. Det finns liknande system i både Danmark och Finland. Jag känner mig trygg i vårt beslut, säger Bucht till Sameradion & SVT Sápmi.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser