Norrmännen stoppade!

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat att stänga fjälljakten på statens marker för utländska jägare under de två första jaktveckorna.

Med beslutet om att senarelägga jaktstarten för jägare från andra länder än Sverige finns även ett krav på att en svensk jaktansvarig eller jaktvärd ska finnas med jaktlag från andra länder. Under hösten och vintern har debatten om jakten i Norrbotten varit intensiv efter att myndigheterna avslöjat norska jägare som jagade på ett avlyst område och hade skjutit flera hundra ripor.

Dyrare jakt

Länsstyrelsens sammanställning av föregående jaktår visar att andelen utländska jägare ökat kraftigt. Länsstyrelsen har infört begränsningarna för utländska jägare eftersom småviltsjakten i första han ska omfattas av jägare bosatt i Sverige. I samband med de nya reglerna höjde länsstyrelsen priset från 150 kronor per dag till 200 kronor. Man har även infört en spärr för antalet jaktdagar på kvoterade områden samt maximerat antalet tillåtna nätter i tält till fyra. Upprättande av jaktcamper kräver ett särskilt tillstånd från länsstyrelsen. Den som bryter mot de allmänna villkoren kommer att få sina fälldafåglar konfiskerade och mista möjligheten att lösa jaktkort i Norrbotten de fem kommande åren.

Blandat mottagande
Mottagandet av förändringarna har varit blandat. Från turistnäringen rasar man mot beslutet eftersom man anser sig förlora köpstarka kunder och stora intäkter. Norska jägare rasar även de mot beslutet och röster har höjts för att stoppa svenskar som fiskar i de norska fjordarna. Jägarförbundet i Norrbotten är belåtna med beslutet och anser att det är rätt väg att gå för att minska jakttrycket och säkerställa jakten för svenska medborgare.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser