Norrmännen stoppade!

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat att stänga fjälljakten på statens marker för utländska jägare under de två första jaktveckorna.

Med beslutet om att senarelägga jaktstarten för jägare från andra länder än Sverige finns även ett krav på att en svensk jaktansvarig eller jaktvärd ska finnas med jaktlag från andra länder. Under hösten och vintern har debatten om jakten i Norrbotten varit intensiv efter att myndigheterna avslöjat norska jägare som jagade på ett avlyst område och hade skjutit flera hundra ripor.

Dyrare jakt

Länsstyrelsens sammanställning av föregående jaktår visar att andelen utländska jägare ökat kraftigt. Länsstyrelsen har infört begränsningarna för utländska jägare eftersom småviltsjakten i första han ska omfattas av jägare bosatt i Sverige. I samband med de nya reglerna höjde länsstyrelsen priset från 150 kronor per dag till 200 kronor. Man har även infört en spärr för antalet jaktdagar på kvoterade områden samt maximerat antalet tillåtna nätter i tält till fyra. Upprättande av jaktcamper kräver ett särskilt tillstånd från länsstyrelsen. Den som bryter mot de allmänna villkoren kommer att få sina fälldafåglar konfiskerade och mista möjligheten att lösa jaktkort i Norrbotten de fem kommande åren.

Blandat mottagande
Mottagandet av förändringarna har varit blandat. Från turistnäringen rasar man mot beslutet eftersom man anser sig förlora köpstarka kunder och stora intäkter. Norska jägare rasar även de mot beslutet och röster har höjts för att stoppa svenskar som fiskar i de norska fjordarna. Jägarförbundet i Norrbotten är belåtna med beslutet och anser att det är rätt väg att gå för att minska jakttrycket och säkerställa jakten för svenska medborgare.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser