Norrmän överklagar jaktstopp

Luleå (JJ) De fem norrmän som förra året ertappades inom ett avlyst jaktområde i Norrbotten har överklagat länsstyrelsens beslut att stänga av jägarna från jakt fram till 1 juli 2010.

De fem norrmännen hade under fyra dagar skjutit 269 ripor inom Saarivuoma sameby. Reglerna för jakt på statens marker säger att varje jägare endast får fälla åtta ripor per dag eller tre skogshöns (orre-tjäder)Norrmännen sköt 269 fåglar mot lovliga 160.
De norska jägarna har överklagat avstängningen till jordbruksdepartementet som i sin tur överlämnat ärendet till länsrätten i Norrbotten.
Länsstyrelsen i Norrbotten gör bedömningen att den mängd fåglar som skjutits utöver tillåten kvot inte är att anses som ett jaktbrott enligt svensk jaktlag eller jaktförordning.
Norrmännens jakt inom det avlysta området innebar en häftig debatt om utländska jägare i svenska fjällen och innebar att länsstyrelsen i Norrbotten stängde statens marker för utländska jägare under de två första jaktveckorna.
Efter två veckor är det fritt fram för utländska jägare förutsatt att de jagar i sällskap med en jaktguide. Det nya systemet har fått ett gott mottagande av de lokala jägarna i Norrbotten.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser