Norrmän överklagar jaktstopp

Luleå (JJ) De fem norrmän som förra året ertappades inom ett avlyst jaktområde i Norrbotten har överklagat länsstyrelsens beslut att stänga av jägarna från jakt fram till 1 juli 2010.

De fem norrmännen hade under fyra dagar skjutit 269 ripor inom Saarivuoma sameby. Reglerna för jakt på statens marker säger att varje jägare endast får fälla åtta ripor per dag eller tre skogshöns (orre-tjäder)Norrmännen sköt 269 fåglar mot lovliga 160.
De norska jägarna har överklagat avstängningen till jordbruksdepartementet som i sin tur överlämnat ärendet till länsrätten i Norrbotten.
Länsstyrelsen i Norrbotten gör bedömningen att den mängd fåglar som skjutits utöver tillåten kvot inte är att anses som ett jaktbrott enligt svensk jaktlag eller jaktförordning.
Norrmännens jakt inom det avlysta området innebar en häftig debatt om utländska jägare i svenska fjällen och innebar att länsstyrelsen i Norrbotten stängde statens marker för utländska jägare under de två första jaktveckorna.
Efter två veckor är det fritt fram för utländska jägare förutsatt att de jagar i sällskap med en jaktguide. Det nya systemet har fått ett gott mottagande av de lokala jägarna i Norrbotten.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser