Norrlandsgränsen naturlig gräns för vildsvinen

HÄLSINGLAND(JJ). För vildsvinen är Norrlandsgränsen ett naturligt hinder för spridning norrut. Detta konstaterar Henrik Thurfjuell, vid Sveriges lantbruksuniversitet, som studerat sändarförsedda vildsvinssuggor. Hans avhandling handlar bland annat om hur vildsvinen rör sig i markerna och hur dessa rörelser påverkas av exempelvis väder och jakt.

För att vildsvinen ska etablera sig i exempelvis Hälsingland så krävs det att djuren utfodras, eller att det sker klimatförändringar. 

Visserligen finns det i dag vildsvin även i Pajala men då behöver de också utfodring för att klara sig. Det är snön och den frusna marken som gör att vildsvinen har svårt att hitta föda under en stor del av året. 
Det här rapporterar Hudiksvalls Tidning.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser