Norrbottens Älghundklubb avstår SM

Luleå (JJ) När Älghund-SM avgörs för 21 gången i Harsa, Gävleborg, kommer inte Norrbottens Älghundklubb att delta. Detta efter oklara regler och protester i samband med klubbens klubbmästerskap som även kvalificerar en SM-deltagare.

Tio av landets lokalklubbar utser en deltagare var till SM för älghundar. Detta sker idag uteslutande genom uttagningstävlingar i lokalklubbarna.

I Norrbotten visade det sig att en av hundarna saknade godkänd AD friröntgen. Norrbottens Älghundklubb beslutade att hunden skulle få starta och om han vann skulle han uppvisa godkänd AD-status för att få starta på SM. De tre övriga hundägarna godkände detta muntligt innan start.

När resultatet senare stod klart att den ej AD-röntgade hunden vann lämnades protest in av den andraplacerade hundägaren. Senare protesterade även segraren som hävdade att han fått för lite poäng.

Norrbottens Älghundklubb har med anledning av detta beslutat att inte delta i årets SM då det var oklart om den ej AD-röntgade hunden inte hade rätt att starta.

– Det är beklagligt att det gått på detta sätt men styrelsen ser det som enda möjligheten att sätta ner foten och ta en nystart nästa år med förtydligade regler.

Styrelsen menar också att ett årsstämmobeslut måste tas om man ska fortsätta med klubbmästerskapet i samma omfattning.

Resultatet av att Norrbottens Älghundklubb inte kommer till SM blir att Jämtland/Härjedalens Älghundklubb får skicka två hundar i kraft av största klubb, enligt SM:ets statuter.

SM för älghundar arrangeras den 26 september i Harsa av Gävleborgs Älghundklubb.

SM:et direktsänds som vanligt av Jaktjournalen.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser