Norrbottens Älghundklubb avstår SM

Luleå (JJ) När Älghund-SM avgörs för 21 gången i Harsa, Gävleborg, kommer inte Norrbottens Älghundklubb att delta. Detta efter oklara regler och protester i samband med klubbens klubbmästerskap som även kvalificerar en SM-deltagare.

Tio av landets lokalklubbar utser en deltagare var till SM för älghundar. Detta sker idag uteslutande genom uttagningstävlingar i lokalklubbarna.

I Norrbotten visade det sig att en av hundarna saknade godkänd AD friröntgen. Norrbottens Älghundklubb beslutade att hunden skulle få starta och om han vann skulle han uppvisa godkänd AD-status för att få starta på SM. De tre övriga hundägarna godkände detta muntligt innan start.

När resultatet senare stod klart att den ej AD-röntgade hunden vann lämnades protest in av den andraplacerade hundägaren. Senare protesterade även segraren som hävdade att han fått för lite poäng.

Norrbottens Älghundklubb har med anledning av detta beslutat att inte delta i årets SM då det var oklart om den ej AD-röntgade hunden inte hade rätt att starta.

– Det är beklagligt att det gått på detta sätt men styrelsen ser det som enda möjligheten att sätta ner foten och ta en nystart nästa år med förtydligade regler.

Styrelsen menar också att ett årsstämmobeslut måste tas om man ska fortsätta med klubbmästerskapet i samma omfattning.

Resultatet av att Norrbottens Älghundklubb inte kommer till SM blir att Jämtland/Härjedalens Älghundklubb får skicka två hundar i kraft av största klubb, enligt SM:ets statuter.

SM för älghundar arrangeras den 26 september i Harsa av Gävleborgs Älghundklubb.

SM:et direktsänds som vanligt av Jaktjournalen.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser