Nordulv tror att finns cirka 103 vargar

DALARNA/GÄVLEBORG(JJ). Föreningen Nordulv tror att det bara finns cirka 103 vargar i landet. Men forskarna uppskattar att vargstammen uppgår till mellan 140-169 vargar, förutom årets kullar.

Nordulv menar att vargstammen är så pass liten att det därmed inte ska bedrivas jakt nästa år. Föreningen pekar på riksdagens beslut som innebär att vargstammen ska uppgåt till fler än 210 vargar i Sverige innan jakt kan bli aktuellt. 
– Det här är ett löfte som politikerna har gett jägarna som har det som en hobbyverksamhet, säger Kristina Hallin, på Nordulv, till SVT Gävledala. 

Det är mycket svårt att göra en uppskattning av antalet vargar. Susanna Löfgren, vid viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, säger till SVT Gävledala att vargstammen – precis efter jakten – bedömdes ligga på det mål som riksdagen satt upp. 
Och på Naturvårdsverket tror man att deras bedömning är korrekt.
I Gävleborg har rovdjursdelegationen föreslagit att tre vargar ska få skjutas. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser