Nordulv saknar resurser att överklaga nytt skyddsjaktsbeslut på varg

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket beslutade på onsdagen om skyddsjakt på tre vargar i två olika fall. Inom Idre sameby får två vargar skjutas och inom Oredahke sameby en varg vid Edsele. - De här båda skyddsjaktsbesluten kommer vi inte att överklaga, säger Föreningen Nordulvs ordförande Jakob Norstedt-Moberg i Örnsköldsvik.

– Nordulv har inte resurser för att överklaga alla skyddsjaktsbeslut på varg. Det kostar mycket pengar och andra resurser att dra igång långa rättsprocesser och kunna driva ärendena ända fram till beslut.

– Vi inriktar oss helt enkelt på vissa nyckelmål när det gäller vargar.

– När det handlar om skyddsjakten på de två vargarna inom Idre sameby anser vi att den egentligen inte är berättigad eftersom vargarna inte har förorsakat några större skador på renarna ännu och de befinner sig några kilometer från renarna, säger Jakob Norstedt-Moberg.Nordulvs ordförande menar också att det måste finnas möjligheter att överklaga beslut om skyddsjakt och licensjakt, som myndigheterna fattar.

– Vi har i och för sig ingenting emot jägarkåren, men har ingen kontakt med deras organisationer. Det är enbart rovdjursfrågor det handlar om för vår del.

På medlemssidan i Nordulv säger han att det ser bra ut, antalet medlemmar ökar.

– Det är för vår del mycket glädjande att Nordulv inte kommer att överklaga beslutet om skyddsjakt på två vargar som vi ansökt om, säger Benny Jonsson, rovdjursansvarig i Idre sameby.

– Man har fått intrycket att Nordulv överklagat alla beslut om skyddsjakt på vargar, men det är jättebra att dom förstår våra problem.

– Nu är det bara att hoppas på att andra organisationer, som värnar om vargarna, gör samma bedömning.
Benny Jonsson tycker också att Naturvårdsverket handlat snabbt och bra på deras skyddsjaktsansökan.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser