Nordmalingsvargarna får skjutas

Västerbotten (JJ) Länsstyrlsen har beviljat en skyddsjaktsansökan på de två vargar som observerats i Nordmalings och Bjurholms kommuner.

Länsstyrelsen hoppas på ett väderomslag för att få bättre spårförhållanden. Foto: Istock

Skyddsjakten kommer äga rum i delar av Vilhelmina norra och Vapstens samebys vinterbetes marker. Samebyarna har fått hålla kvar sina renar i fjället på grund av vargarna och Vilhelmina norra har fortfarande sina renar kvar runt Kittelfjäll, där skoterförbud har införts för att minimera störningen för djuren. Vapstens sameby kommer flytta sina renar nu i veckan.

I början av november avvärjdes en vargattack mot en jakthund i Nordmalings kommun.

Linda Backlund, rovdjurshandläggare säger till Jaktjournalen att det just nu är svåra förhållanden, skyddsjaktsmässigt.

– Vi har mycket lite snö och vet därför inte exakt var vargarna är.

Skyddsjakten får påbörjas imorgon och jakttillståndet gäller fram till 21 december. Det är länsstyrelsen som håller i skyddsjakten och den får bedrivas både från helikopter men även till mark med jakthund.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Unge till världskänt lejon dödad

Zimbabwe (JJ) En unge till den världskände lejonhannen Cecil har skjutits av en okänd troféjägare i Zimbabwe. Den sexårige hannen Xanda dödades den 7 juli och mötte därmed samma öde som sin far.

683 000 kronor för sälskador

Sotenäs (JJ) 20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor från Länsstyrelsen för skador som sälar orsakat på både fiskeredskap och fångst under 2016.

Annonser