Nordmalingsvargarna får skjutas

Västerbotten (JJ) Länsstyrlsen har beviljat en skyddsjaktsansökan på de två vargar som observerats i Nordmalings och Bjurholms kommuner.

Länsstyrelsen hoppas på ett väderomslag för att få bättre spårförhållanden. Foto: Istock

Skyddsjakten kommer äga rum i delar av Vilhelmina norra och Vapstens samebys vinterbetes marker. Samebyarna har fått hålla kvar sina renar i fjället på grund av vargarna och Vilhelmina norra har fortfarande sina renar kvar runt Kittelfjäll, där skoterförbud har införts för att minimera störningen för djuren. Vapstens sameby kommer flytta sina renar nu i veckan.

I början av november avvärjdes en vargattack mot en jakthund i Nordmalings kommun.

Linda Backlund, rovdjurshandläggare säger till Jaktjournalen att det just nu är svåra förhållanden, skyddsjaktsmässigt.

– Vi har mycket lite snö och vet därför inte exakt var vargarna är.

Skyddsjakten får påbörjas imorgon och jakttillståndet gäller fram till 21 december. Det är länsstyrelsen som håller i skyddsjakten och den får bedrivas både från helikopter men även till mark med jakthund.

AKTUELLT

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Peter fällde drömtjur

Gäddede (JJ) En riktigt stor älgtjur har fällts i nordvästra Jämtland. – Jag har skjutit en guldtjur tidigare, men det här hornet är större, säger skytten Peter Hallberg.

Diza räddade Britt-Marie när älgkon gick till attack

Främmestad (JJ) Britt-Marie Anderssons jämthundstik Diza räddade livet på henne när en arg älgko i fredags gick till anfall. Älgen låg på Britt-Marie och stampade med klövarna när Diza kom till undsättning.  – Jag har aldrig varit så nära döden, säger Britt-Marie i Jaktjournalens webbradio.

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annonser