Nordiska stövarmästerskapet till helgen

På lördag och söndag blir det åter stor stövartävling. Foto: Per Jonson Vrigstad (JJ) På lördag och söndag avgörs nordiska mästerskapet för stövare i Vrigstad på det småländska höglandet. Totalt tolv hundar kommer till start. Fyra av dem svenska. I mästerskapet tävlar både hundarna individuellt och i lag.

Landskamper för stövare har en lång historia bakom sig. Enligt Gunnar Pettersson som är koordinator för mästerskapet tävlade svenska hundar mot finska hundar redan på 1930-talet.

Nordiska mästerskapet går av stapeln vartannat år och det är sex år sedan det ägde rum i Sverige. Då var det i Västerbotten. Nu är det Småland som gäller.

Provreglerna för de nordiska mästerskapen skiljer sig något från SM. Endast hardrev premieras under jaktproven.

Av de svenska startande hundarna återfinns de tre bästa hundarna från nyligen avgjorda Stövar-SM – Lövängens Boy, Biabys Tilda, Norriskogens Silja, samt fjolårets vinnare Hagets Tussi. De finska och norska hundarna är handplockade av sina respektiva klubbar efter deras meriter.

Arrangör för mästerskapet är Smålands Stövarklubb i samarbete med Svenska Stövarklubben.

Nordiska Mästerskapen kommer direktsändas på Jaktjournalens hemsida under lördag och söndag. 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser