Nordiska jaktprovsregler splittrar älghundklubben

Göteborg (JJ) Frågan om Svenska Älghundklubben ska ansluta sig till gemensamma nordiska jaktprovsregler har blivit en segsliten fråga. I vår ska delegaterna i lokalklubbarna återigen rösta. Utgången är dock oviss.

Med vilka regler ska våra älghundar dömas? Den frågan ska avgöras i vår. Foto: Holger Nilsson.

Just nu har nio av Svenska Älghundklubbens tio lokalklubbar röstat i frågan på sina egna årsmöten. Den enda klubb som inte haft sitt årsmöte är Sydsvenska Älghundklubben och mycket talar för att deras beslut kan bli avgörande.

Hittills har följande klubbar sagt ja: Västerbottens Älghundklubb, Västernorrland, Östsvenska, Bergslagen och Gävleborgs Älghundklubb.

De klubbar som röstat nej är: Dalarna, Jämtland/Härjedalen, Norrbotten och Västsvenska.

Förutom lokalklubbarna har även älghundklubbens rasklubbar en röst vardera. Jämthundklubben har sagt nej, och gråhundklubben ja.
– Röstningen är extremt jämn och beslutet kommer att avgöras vid Svenska Älghundklubbens årsmöte i Karlstad den 23 april då lokalklubbarnas delegater ska rösta. Det är så jämnt att det kan faktiskt bli så att rasklubbarnas röster kan bli avgörande, förklarar Svenska Älghundklubbens ordförande Magnus Jensen.

Frågan om att Svenska Älghundklubben ska ansluta sig till gemensamma nordiska jaktprovsregler och varit en segsliten historia. Redan 2013 vid årsstämman i Luleå föreslog slog styrelsen att anta gemensamma regler, men det gick inte igenom. Beslutet innebar bland annat att den dåvarande ordföranden, Björn Andrén, senare lämnade förtroendeuppdraget.

Jaktjournalen bevakar frågan och kommer att uppdatera händelseutvecklingen när Sydsvenska haft sitt möte. Och senare när Svenska Älghundklubben avgjort frågan på sin årsstämma i april.

 

 

 

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser