Nordisk jaktchampion vardödad i Värmland

Gräsmark (JJ) Vid 11-tiden idag vardödades NJCH SUCH Älgskallets Aritza i samband med älgjakt vid Stora Ensos representationsjakt utanför Gräsmark.

Den välmeriterade jämthundstiken som var både Nordisk jaktchampion och Svensk utställningschampion hade tagit upp älg i Lunneskogen där Stora Enso idag har representationsjakt.

Älgskallets Aritza skällde gångstånd och passerade en passkytt som inte fick någon bra skottchans. Sedan fortsatte hund och älg in på grannmarken.

– Efter en stund får jag veta att passkytten sett en varg komma efter hund och älg. Jag gjorde allt för att försöka komma ifatt hunden då jag förstod att vargen kunde gå till attack, berättar hundägaren Ronny Karlsson, Bograngen, som är tagen av det inträffade.

– Plötsligt ser jag på pejlen att hon blir stilla på en myr cirka 400-500 meter bort. Då förstod jag vad som hänt. När jag kommer fram ligger vargen och äter på Aritza. Jag skjuter ett varningsskott och vargen springer iväg en liten bit. Jag går fram mot Aritza för att se, då vänder vargen mot mig och jag skjuter ett skott mot vargen på cirka 20 meter. Jag är omtumlad och vet inte om det tar, berättar Ronny.

Just nu väntar jägarna på att polis och personal från länsstyrelsen ska komma till platsen med spårhund.

Älgskallets Aritza, var inte bara en välmeriterad älghund, hon var också en bra nedärvare. Aritza blev åtta år.

Älgskallets Aritza blev vargdödad när hon skällde gångstånd på älg norr om Gräsmark, öster om Stöpsjön. Foto: Boo Westlund.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser