Nordisk jaktchampion vardödad i Värmland

Gräsmark (JJ) Vid 11-tiden idag vardödades NJCH SUCH Älgskallets Aritza i samband med älgjakt vid Stora Ensos representationsjakt utanför Gräsmark.

Den välmeriterade jämthundstiken som var både Nordisk jaktchampion och Svensk utställningschampion hade tagit upp älg i Lunneskogen där Stora Enso idag har representationsjakt.

Älgskallets Aritza skällde gångstånd och passerade en passkytt som inte fick någon bra skottchans. Sedan fortsatte hund och älg in på grannmarken.

– Efter en stund får jag veta att passkytten sett en varg komma efter hund och älg. Jag gjorde allt för att försöka komma ifatt hunden då jag förstod att vargen kunde gå till attack, berättar hundägaren Ronny Karlsson, Bograngen, som är tagen av det inträffade.

– Plötsligt ser jag på pejlen att hon blir stilla på en myr cirka 400-500 meter bort. Då förstod jag vad som hänt. När jag kommer fram ligger vargen och äter på Aritza. Jag skjuter ett varningsskott och vargen springer iväg en liten bit. Jag går fram mot Aritza för att se, då vänder vargen mot mig och jag skjuter ett skott mot vargen på cirka 20 meter. Jag är omtumlad och vet inte om det tar, berättar Ronny.

Just nu väntar jägarna på att polis och personal från länsstyrelsen ska komma till platsen med spårhund.

Älgskallets Aritza, var inte bara en välmeriterad älghund, hon var också en bra nedärvare. Aritza blev åtta år.

Älgskallets Aritza blev vargdödad när hon skällde gångstånd på älg norr om Gräsmark, öster om Stöpsjön. Foto: Boo Westlund.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser