Nio björnar skjutna i Arjeplogsfjällen

Arjeplog (JJ) Nio björnar har avlivats efter beslut om skyddsjakt i Arjeplogsfjällen. Dokumentation har visat att dessa björnar orsakat stor skada.

Björnarna har skjutits inom samebyarna Luokta-Mavas, Semisjaur-Njarg och Svaipa. Den vanligaste anledningen inför skyddsjakten är att samebyarna visat på skador som en björn orsakat och lokaliserat björnen. Jakten utförs sedan från helikopter av länsstyrelsens naturbevakare.

De två senaste åren har det skjutits fler än nio björnar båda åren. Länsstyrelsens naturbevakare Tom Viklund, säger till tidningen Norran att en anledning till att det skjuts så många björnar under våren beror till viss del på att det jagas lite björn i  fjälltrakten under ordinarie jakttid. 

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser