Nej till vargföryngringar i Halland

Halmstad (JJ) På viltförvaltningsdelegationens möte i måndags blev det ett rungande nej till vargföryngring i länet. På förslag fanns att Halland skulle dela en valp med ett annat län.

Frågan som gått ut från Naturvårdsverket gäller en föryngring om totalt tre föryngringar i det södra rovdjursförvaltningsområdet, som innefattar Södermanland, Östergötland, Småland, Blekinge, Skåne och Halland.

Inför mötet hade LRF Halland, jägarna och skogsnäringen kommit överens om att säga nej, och fick med sig politiska företrädare.
– Vi hade att ta ställning till ett ja eller nej till att dela en föryngring med ett annat län, det sade vi nej till. Men det betyder inte att vi säger nej till vargen, säger Jens Gustafsson, som representerar ägare och brukare av jordbruksmark.

Med röstsiffrorna, åtta mot tre, var Anders Wirdheim i minoriteten som röstade för.
– Vi från naturvårdssidan såg att det var okej om fårägarna skulle få full ersättning för skador, säger Wirdheim.

Tre andra län har också sagt nej och Wirdheim är rädd att det kompakta nejet i Sydsverige gör att makten över frågorna flyttar tillbaka till Stockholm, skriver Hallandsposten.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser