Nej till vargföryngringar i Halland

Halmstad (JJ) På viltförvaltningsdelegationens möte i måndags blev det ett rungande nej till vargföryngring i länet. På förslag fanns att Halland skulle dela en valp med ett annat län.

Frågan som gått ut från Naturvårdsverket gäller en föryngring om totalt tre föryngringar i det södra rovdjursförvaltningsområdet, som innefattar Södermanland, Östergötland, Småland, Blekinge, Skåne och Halland.

Inför mötet hade LRF Halland, jägarna och skogsnäringen kommit överens om att säga nej, och fick med sig politiska företrädare.
– Vi hade att ta ställning till ett ja eller nej till att dela en föryngring med ett annat län, det sade vi nej till. Men det betyder inte att vi säger nej till vargen, säger Jens Gustafsson, som representerar ägare och brukare av jordbruksmark.

Med röstsiffrorna, åtta mot tre, var Anders Wirdheim i minoriteten som röstade för.
– Vi från naturvårdssidan såg att det var okej om fårägarna skulle få full ersättning för skador, säger Wirdheim.

Tre andra län har också sagt nej och Wirdheim är rädd att det kompakta nejet i Sydsverige gör att makten över frågorna flyttar tillbaka till Stockholm, skriver Hallandsposten.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser