Nej till utökad tilldelning i björnjakten

Jämtland (JJ) Länsstyrelsen i Jämtland säger nej till Jägareförbundets ansökan om utökad björnjakt i den norra länsdelen.

Jägareförbundets representanter har ansökt om att ytterligare tio björnar ska få skjutas i årets licensjakt. Detta eftersom kvoten på 70 björnar fylldes snabbt.

– Att det gått snabbt i jakten kan inte användas som argument för att bedöma hur många björnar det finns. Det är björnobsar och spillningsinventering som ligger till grund för beslut, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen i Jämtland.

Han menar att det är duktiga och specialiserade jägare som gör att jakten går snabbt.

– I ansökningen om utökad jakt anges att fler björnar skulle behöva skjutas i den nordöstra delen av Jämtland. Men där har vi ingen renskötsel som kan skadas av björn och då faller argumentet att det skulle behövas ökad avskjutning, säger Johan Nyqvist.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser