Nej till utökad tilldelning i björnjakten

Jämtland (JJ) Länsstyrelsen i Jämtland säger nej till Jägareförbundets ansökan om utökad björnjakt i den norra länsdelen.

Jägareförbundets representanter har ansökt om att ytterligare tio björnar ska få skjutas i årets licensjakt. Detta eftersom kvoten på 70 björnar fylldes snabbt.

– Att det gått snabbt i jakten kan inte användas som argument för att bedöma hur många björnar det finns. Det är björnobsar och spillningsinventering som ligger till grund för beslut, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen i Jämtland.

Han menar att det är duktiga och specialiserade jägare som gör att jakten går snabbt.

– I ansökningen om utökad jakt anges att fler björnar skulle behöva skjutas i den nordöstra delen av Jämtland. Men där har vi ingen renskötsel som kan skadas av björn och då faller argumentet att det skulle behövas ökad avskjutning, säger Johan Nyqvist.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser