Nej till utökad tilldelning i björnjakten

Jämtland (JJ) Länsstyrelsen i Jämtland säger nej till Jägareförbundets ansökan om utökad björnjakt i den norra länsdelen.

Jägareförbundets representanter har ansökt om att ytterligare tio björnar ska få skjutas i årets licensjakt. Detta eftersom kvoten på 70 björnar fylldes snabbt.

– Att det gått snabbt i jakten kan inte användas som argument för att bedöma hur många björnar det finns. Det är björnobsar och spillningsinventering som ligger till grund för beslut, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen i Jämtland.

Han menar att det är duktiga och specialiserade jägare som gör att jakten går snabbt.

– I ansökningen om utökad jakt anges att fler björnar skulle behöva skjutas i den nordöstra delen av Jämtland. Men där har vi ingen renskötsel som kan skadas av björn och då faller argumentet att det skulle behövas ökad avskjutning, säger Johan Nyqvist.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser