Nej till Stridsman i Jägareförbundet

Piteå (JJ) Mikael Sandberg, Norrfjärden, Piteå, är mer än upprörd över det faktum att Svenska Jägareförbundets valberedning förslagit Monika Stridsman som ledamot i föreningsstyrelsen. – Det är en femtekolonnare som tidigare gjort allt för att sätta käppar i hjulen för oss jägare, säger en rasande Mikael Sandberg till Jaktjournalen.

Mikael minns när Stridsman var chef på Naturvårdsverket och såg till att ekorrjakt och hermelinjakt förbjöds för landets jägare.
– Under hennes tid försvann jakten även på brunand och sothöna. Totalt sju arter förbjöds under hennes tid på Naturvårdsverket, säger Mikael.

Mikael tycker att det är mer än en gåta att Monika Stridsman överhuvudtaget kan komma i fråga när det gäller en styrelseplats i Svenska Jägareförbundet.
Efter att Stridsman slutat på Naturvårdsverket tillsattes hon som ordförande i Världsnaturfonden.

– Stridsman agerade även mot jakt på orre och tjäder. Hon var emot fällfångst och jakt med fotsnaror, säger Sandberg.

När Monica Stridsman tillträdde tjänsten som chef på Skogsstyrelsen uttalade hon sig om sitt jaktintresse i tidningen Skogseko:
– Jag jagar fortfarande, men jag är inte med i något jaktlag utan hänger på kompisar. Jag får köpa mitt viltkött på Hötorgshallen eller Ica. I dag är det en minst lika stor upplevelse att vara i skogen av andra skäl. Förra sommaren avgick Stridsman som chef på Skogsstyrelsen.

– Jag misstänker att det är valberedningens baksluga tanke att skola in Stridsman för att senare ersätta nuvarande ordförande när det är dags för honom att avgå, säger en upprörd Mikael Sandberg.

Jaktjournalen ringde upp Monika Stridsman med anledning att hon nominerats till Jägareförbundets styrelse och frågade rakt ut, är du en jaktmotståndare?
– Det är klart att jag är för jakt och jag delar de värderingar som landets jägare har och anser att jaktutövningen i Sverige sker med en hög etik och moral.
Det vore konstigt att acceptera en styrelseplats i Svenska Jägareförbundet och vara emot jakt, säger Monika Stridsman. Jag har jagat i många år och kan inte förstå kritiken.

 Under din tid som chef på Naturvårdsverket var du med om beslut där flera jaktbara viltarter försvann.

– Jag minns när vi beslutade om ta bort ekorre och hermelin som jaktbara arter, säger Monika Stridsman. När man arbetar på en myndighet är det många som bereder frågan och till sist när ett beslut ska tas måste man fundera om man kan ställa sig bakom beslutet eller sluta på jobbet.
När det gäller ekorrjakten, som jag upplevde som en liten jakt i Sverige, hade jag inte svårt att fatta mitt beslut. Jag anser att man ska kunna äta eller ta tillvara på det man skjuter.

Vad anser du att du kommer att kunna tillföra medlemmarna och styrelsen i Svenska Jägareförbundet.
– Min livserfarenhet från att ha jobbat många år inom naturvård och skogsbruk där jag arbetat med många frågor med motstående intressen har lärt mig en hel del som jag tror ska kunna vara till nytta för jägarna.

 Om du blir tillfrågad om att bli ordförande i Jägareförbundet, vad blir ditt svar?
Det är en hypotetisk fråga, jag har inte blivit tillfrågad. Om jag blir invald i styrelsen ska jag känna mig för, gå en förtroendemannakurs och lära mig så mycket som möjligt om förbundet, säger Monika Stridsman.

 

 

 

 

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser