Nej till skyddsjaktpå lodjur

Uppsala (JJ) En lodjur misstänkts ha dödat fem hjortar i ett hägn i Tärnsjö. Trots det beviljas inte skyddsjakt på djuret.

Länsstyrelsen i Uppsala säger nej till skyddsjakt på ett lodjur som dödat hjortar i ett hägn. (Foto: iStock)

Det är ägaren till hjorthägnet som ansökt om skyddsjakt efter upprepade attacker inom hägnet. Trots flera försök har man inte lyckats stoppa lodjuret.

Det är länsstyrelsen i Uppsala som beslutat att inte bevilja skyddsjakten. Myndigheten har bland annat varit i kontakt med Viltskadecenter (VSC) som rekommenderade ett avslag på ansökan från djurhållaren. Länsstyrelsen hänvisar även till det art- och habitatdirektiv som förbjuder jakt på bland annat björn, varg och lo.

Man påpekar dessutom att det inte skett några attacker sedan den 30 december efter att de sista åtgärderna satts in.

Beslutet går att överklaga till förvaltningsrätten, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser