Nej till skyddsjaktpå lodjur

Uppsala (JJ) En lodjur misstänkts ha dödat fem hjortar i ett hägn i Tärnsjö. Trots det beviljas inte skyddsjakt på djuret.

Länsstyrelsen i Uppsala säger nej till skyddsjakt på ett lodjur som dödat hjortar i ett hägn. (Foto: iStock)

Det är ägaren till hjorthägnet som ansökt om skyddsjakt efter upprepade attacker inom hägnet. Trots flera försök har man inte lyckats stoppa lodjuret.

Det är länsstyrelsen i Uppsala som beslutat att inte bevilja skyddsjakten. Myndigheten har bland annat varit i kontakt med Viltskadecenter (VSC) som rekommenderade ett avslag på ansökan från djurhållaren. Länsstyrelsen hänvisar även till det art- och habitatdirektiv som förbjuder jakt på bland annat björn, varg och lo.

Man påpekar dessutom att det inte skett några attacker sedan den 30 december efter att de sista åtgärderna satts in.

Beslutet går att överklaga till förvaltningsrätten, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser