Nej till skyddsjakt på Västerbottensvarg

Umeå (JJ) Länsstyrelsen i Västerbotten säger nej till skyddsjakt på den varg som observerats inom Vilhelmina södra sameby. Vargen har inte ställt till med så mycket problem för samebyn, menar länsstyrelsen.

– Länsstyrelsen har svarat i sitt yttrande att man tycker att naturvårdsverket ska avstyrka jakten, de skador och olägenheter som den här vargen kan ha åsamkat samebyn bedöms inte som tillräckligt allvarliga för att motivera en skyddsjakt, säger Johan Nyqvist som är rovdjursförvaltare på länsstyrelsen, till SR.

4 kommentarer

  • Rätt
    Varför ska dom slippa undan däruppe när vi i södra sverige skall dras med skiten.

  • Tankefel västmanlänning
    Ingen ska behöva dras med detta elände, men det blir inte bättre om vi önskar varandra olycka.

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser