Nej till skyddsjakt på varg

JÄMTLAND(JJ). Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt på varg i Ohredahke, Jingevaerie och Kalls samebyar. Beslutet om att avslå ansökan togs efter ett yttrande från länsstyrelsen i Jämtlands län. De tre samebyarna hade ansökt om skyddsjakt på en varg vardera.

I sitt yttrande konstaterar länsstyrelsen att det saknas dokumentation som kan bekräfta att vargarna fortfarande befinner sig inom samebyarna. 

Marianne Persson, ordförande i Jingevaerie sameby säger till Sveriges Radio att ansökan om skyddsjakt inte är aktuell då vargen inte längre är på deras marker. 
Dock har det observerats en till varg på markerna. Det finns dock inga DNA bevis ännu för detta.

Detta rapporterar Sveriges Radio Sameradion/Jämtland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser