Nej till skyddsjakt på Sarekälgarna

Jokkmokk (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat att det inte blir någon skyddsjakt på de omtalade Sarekälgarna i området kring Tjåmotis i Jokkmokks kommun.

– Det fanns inte särskilt många älgar i det området, definitivt inte så många som i fjol och tidigare år. Så det finns inte skäl att ha skyddsjakt på de få älgarna, säger Erik Gustavsson, chef för naturresurs- och rennäringsenheten.

Skogsägare i närheten av Tjåmotis, i Jokkmokks kommun, hade ansökt om skyddsjakt på de omtalade Sarekälgarna, då de anser att älgarna förstör deras ungskog. På vintrarna håller sig älgarna i området nära Tjåmotis by strax nedanför nationalparksgränsen. Inom Sarek nationalpark är det helt avlyst för jakt på älg.

Jåhkågasska samebys ordförande Jan Erik Länta är lättad över länsstyrelsens beslut eftersom en skyddsjakt av de så kallade sarekälgarna skulle drabba alla som jagar älg efter lilla Luleälv, både samebyar och andra jaktlag, uppger Sameradion.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser