Nej till skyddsjakt på Sarekälgarna

Jokkmokk (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat att det inte blir någon skyddsjakt på de omtalade Sarekälgarna i området kring Tjåmotis i Jokkmokks kommun.

– Det fanns inte särskilt många älgar i det området, definitivt inte så många som i fjol och tidigare år. Så det finns inte skäl att ha skyddsjakt på de få älgarna, säger Erik Gustavsson, chef för naturresurs- och rennäringsenheten.

Skogsägare i närheten av Tjåmotis, i Jokkmokks kommun, hade ansökt om skyddsjakt på de omtalade Sarekälgarna, då de anser att älgarna förstör deras ungskog. På vintrarna håller sig älgarna i området nära Tjåmotis by strax nedanför nationalparksgränsen. Inom Sarek nationalpark är det helt avlyst för jakt på älg.

Jåhkågasska samebys ordförande Jan Erik Länta är lättad över länsstyrelsens beslut eftersom en skyddsjakt av de så kallade sarekälgarna skulle drabba alla som jagar älg efter lilla Luleälv, både samebyar och andra jaktlag, uppger Sameradion.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Annonser