Nej till skyddsjakt på orädda vargar

Olsäter (JJ) Länsstyrelsen i Värmland säger nej till skyddsjakt på två vargar i det så kallade Olsätersreviret. Länsstyrelsen tycker inte att situationen i Olsäter är värre än på andra håll.

Olsätersreviret är ett relativt nyetablerat vargrevir med en hane och en hona i ett smalt område mellan Gårdsjö- och Brattforsreviren. Under ett år har en jakthund och en tacka dödats av varg och en annan jakthund skadats.

Vid ett tiotal tillfällen har vargar varit närgångna mot människor.

För några veckor sedan ansökte en fårbonde tillsammans med jägare i trakten om skyddsjakt på två vargar.

Men länsstyrelsen säger nej och rekommenderar i stället att det sätts upp rovdjursavvisande stängsel och att hundarna förses med skyddsvästar. Länsstyrelsen hävdar också att om djurägarna inte vidtar några skyddsåtgärder så är detta ”ett medvetet risktagande”, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser