Nej till skyddsjakt på gäss

Alingsås (JJ) En familj med fritidshus i Alingsås har fått sin trädgård nedsmutsad av kanadagäss. Familjen har försökt få till stånd skyddsjakt, men nekats i tre instanser.

Familjen slog i somras larm till kommunens miljöskyddskontor om stora problem med kanadagäss som bajsar på tomten och betar i trädgården. En inspektion som gjordes av miljöskyddskontoret visade att där fanns ett 30-tal gäss men kontoret ansåg ändå inte att skyddsjakt behövdes.

Familjen rekommenderades i stället att bygga staket runt gräsmattan eller använda skrämselskott alternativt elektroniska fågelvakter som skrämde bort fåglarna.

Efter försök med vimplar, smällare, hundprofiler och robotgräsklippare överklagades ärendet till länsstyrelsen. Men även denna instans avslog kravet på skyddsjakt och tyckte att kommunens förslag var tillräckliga för att få bort fåglarna från tomten.

Familjen klagade vidare, men nu har också mark- och miljödomstolen sagt nej till skyddsjakt. Däremot påpekar domstolen att fastighetsägare kan åläggas att betala åtgärder om det anses att gässen är en sanitär olägenhet.

Även på andra håll i Västsverige är problemen med den snabbt växande stammen av kanadagäss stora. Lantbrukare på södra Orust har haft bekymmer med gäss som äter upp grödan och här har det gått så långt att jorden inte kan brukas fullt ut. Inte heller där har det gått att få tillstånd till avskjutning, skriver Göteborgs – Posten.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser