Nej till skarvjakt i Trosa

Trosa (JJ) Trosa kommun har fått avslag på sin ansökan om skyddsjakt på skarv. Beskedet glädjer vissa - och förargar andra. - Det ser bedrövligt ut i Trosa och luktar, säger kommunalrådet Daniel Portnoff (m) .

Länsstyrelsen i Södermanland säger nej till skyddsjakt på skarv i Trosa skärgård. (Foto: iStock)

På skarvkolonin Snöholmen fanns under sommaren cirka 300 bon. Många träd är helt döda, andra halvdöda och missnöjda ortsbor har under flera år klagat på lukten som sprids över Trosa på grund av skarven. Många anser den vara en sanitär olägenhet. Dessutom är den omstridda fågeln en skicklig fiskare och tar, enligt Stockholms kommuns fiskekonsulent, 18 ton fisk om dagen i länet.

I höstas ansökte Trosa kommun om skyddsjakt på den fridlysta fågeln, något man gjort flera år. Nu har kommunen fått ett negativt besked av länsstyrelsen i Södermanland.

Länsstyrelsen avslår Trosa kommuns ansökan om skyddsjakt samt äggprickning av skarv på Snöholmen skriver länsstyrelsen. Trosa kommun har bland annat hävdat att det relativt ovanliga lindblomsbjörnbäret som växer på Snöholmen måste skyddas. Länsstyrelsen anser dock inte att skarven hotar björnbären.

–  Skarven är till nytta på många sätt, inte minst för att den mestadels livnär sig på det vi ser som skräpfisk. I våra ögon är den en kolonihäckare som vilken fågel som helst. Att den skiter och att det blir en form av lukt är väl dilemmat. Men det är bara en kort period på året som det möjligen kan lukta runt Trosa, säger ornitologen Jan-Eric Hägerroth som dock inte är emot skyddsjakt om det är befogat, till Södermanlands Nyheter

0 kommentarer

AKTUELLT

Aggressivt djur attackerade Marita

Bollnäs (JJ) Marita Berggren råkade ut för ett sällsynt aggressivt djur som gick till full attack natten mot fredagen. - Den högg sig fast i benet och tog om och tog om bettet, berättar Marita Berggren.

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser