Nej till skarvjakt i Trosa

Trosa (JJ) Trosa kommun har fått avslag på sin ansökan om skyddsjakt på skarv. Beskedet glädjer vissa - och förargar andra. - Det ser bedrövligt ut i Trosa och luktar, säger kommunalrådet Daniel Portnoff (m) .

Länsstyrelsen i Södermanland säger nej till skyddsjakt på skarv i Trosa skärgård. (Foto: iStock)

På skarvkolonin Snöholmen fanns under sommaren cirka 300 bon. Många träd är helt döda, andra halvdöda och missnöjda ortsbor har under flera år klagat på lukten som sprids över Trosa på grund av skarven. Många anser den vara en sanitär olägenhet. Dessutom är den omstridda fågeln en skicklig fiskare och tar, enligt Stockholms kommuns fiskekonsulent, 18 ton fisk om dagen i länet.

I höstas ansökte Trosa kommun om skyddsjakt på den fridlysta fågeln, något man gjort flera år. Nu har kommunen fått ett negativt besked av länsstyrelsen i Södermanland.

Länsstyrelsen avslår Trosa kommuns ansökan om skyddsjakt samt äggprickning av skarv på Snöholmen skriver länsstyrelsen. Trosa kommun har bland annat hävdat att det relativt ovanliga lindblomsbjörnbäret som växer på Snöholmen måste skyddas. Länsstyrelsen anser dock inte att skarven hotar björnbären.

–  Skarven är till nytta på många sätt, inte minst för att den mestadels livnär sig på det vi ser som skräpfisk. I våra ögon är den en kolonihäckare som vilken fågel som helst. Att den skiter och att det blir en form av lukt är väl dilemmat. Men det är bara en kort period på året som det möjligen kan lukta runt Trosa, säger ornitologen Jan-Eric Hägerroth som dock inte är emot skyddsjakt om det är befogat, till Södermanlands Nyheter

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser