Nej till rådjursjakt

Falkenberg (JJ) Länsstyrelsen i Halland säger nej till en ansökan om att få bedriva rådjursjakt på Skogskyrkogården, Skrea kyrkogård och Kapellkyrkogården.

Av ansökan framgår att rådjuren äter upp begravningsblommor. Avskräckande kemikalier har använts för att undvika skador från rådjuren, utan framgång. Det är inte möjligt att stängsla in området med hänsyn till kulturmiljön.

Länsstyrelsen menar att man i första han alltid bör försöka med skadeförebyggande åtgärder. Bland åtgärder för att förebygga skada bör sådan skyddsjakt som kräver tillstånd från myndighet normalt inte ingå.

Att djur med allmän jakttid är fredade under viss del av året grundar sig på djuretiska skäl, skriver länsstyrelsen. Jakt på rådjur bör i första hand ske under ordinarie jakttid.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser