Nej till jakt på trana

Läckeby (JJ) Länsstyrelsen i Kalmar anser att problemen med tranor på Norrstävlö gårds ägor inte går att lösa med skyddsjakt.

Länsstyrelsen i Kalmar län säger nej till skyddsjakt på trana. (Foto: iStock)

Anledningen till att ägarna av Norrstävlö gård vill skjuta tranor är rent ekonomiska. Över 1 000 tranor ska, från tidig vår till sen höst, nattetid uppehålla sig i vassen på gårdens ägor. På dagarna flyger de till åkrarna och äter. Förutom att de äter upp skörden trampar de också ner stora områden.

Enligt ansökan skräms upp tranorna flera gånger per dag genom att ropa och springa ut på åkrarna och vifta med armarna. De skjuter även skrämselskott med hagelgevär, men tranorna flyttar bara till nästa åker.

Därför skickades det i början av oktober in en ansökan om att få skjuta 10 tranor. Norrstävlö gård ansökte redan för drygt tre år sedan om skyddsjakt efter trana. Då avslogs ansökan med motiveringen att de först skulle prova förebyggande skrämselmaterial. Vikten av att kontakta länsstyrelsens besiktningsman och skrämselkonsulent betonades.

Men då sökanden enligt länsstyrelsen inte haft kontakt med skrämselkonsulent sedan 2013 avslås ansökan om skyddsjakt: ”Sökanden bör ha undersökt möjligheterna att genom fler andra lämpliga lösningar lösa problemet. Skyddsjakt är ett sista alternativ när alla andra rimliga alternativ har uteslutits. ”

I avslaget uppmanas återigen till kontakt, och informeras om möjlighet till bidrag för förebyggande skrämselmaterial, rapporterar Östra Småland.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser