Nej till jakt på trana

Läckeby (JJ) Länsstyrelsen i Kalmar anser att problemen med tranor på Norrstävlö gårds ägor inte går att lösa med skyddsjakt.

Länsstyrelsen i Kalmar län säger nej till skyddsjakt på trana. (Foto: iStock)

Anledningen till att ägarna av Norrstävlö gård vill skjuta tranor är rent ekonomiska. Över 1 000 tranor ska, från tidig vår till sen höst, nattetid uppehålla sig i vassen på gårdens ägor. På dagarna flyger de till åkrarna och äter. Förutom att de äter upp skörden trampar de också ner stora områden.

Enligt ansökan skräms upp tranorna flera gånger per dag genom att ropa och springa ut på åkrarna och vifta med armarna. De skjuter även skrämselskott med hagelgevär, men tranorna flyttar bara till nästa åker.

Därför skickades det i början av oktober in en ansökan om att få skjuta 10 tranor. Norrstävlö gård ansökte redan för drygt tre år sedan om skyddsjakt efter trana. Då avslogs ansökan med motiveringen att de först skulle prova förebyggande skrämselmaterial. Vikten av att kontakta länsstyrelsens besiktningsman och skrämselkonsulent betonades.

Men då sökanden enligt länsstyrelsen inte haft kontakt med skrämselkonsulent sedan 2013 avslås ansökan om skyddsjakt: ”Sökanden bör ha undersökt möjligheterna att genom fler andra lämpliga lösningar lösa problemet. Skyddsjakt är ett sista alternativ när alla andra rimliga alternativ har uteslutits. ”

I avslaget uppmanas återigen till kontakt, och informeras om möjlighet till bidrag för förebyggande skrämselmaterial, rapporterar Östra Småland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser