Nej till jakt på trana

Läckeby (JJ) Länsstyrelsen i Kalmar anser att problemen med tranor på Norrstävlö gårds ägor inte går att lösa med skyddsjakt.

Länsstyrelsen i Kalmar län säger nej till skyddsjakt på trana. (Foto: iStock)

Anledningen till att ägarna av Norrstävlö gård vill skjuta tranor är rent ekonomiska. Över 1 000 tranor ska, från tidig vår till sen höst, nattetid uppehålla sig i vassen på gårdens ägor. På dagarna flyger de till åkrarna och äter. Förutom att de äter upp skörden trampar de också ner stora områden.

Enligt ansökan skräms upp tranorna flera gånger per dag genom att ropa och springa ut på åkrarna och vifta med armarna. De skjuter även skrämselskott med hagelgevär, men tranorna flyttar bara till nästa åker.

Därför skickades det i början av oktober in en ansökan om att få skjuta 10 tranor. Norrstävlö gård ansökte redan för drygt tre år sedan om skyddsjakt efter trana. Då avslogs ansökan med motiveringen att de först skulle prova förebyggande skrämselmaterial. Vikten av att kontakta länsstyrelsens besiktningsman och skrämselkonsulent betonades.

Men då sökanden enligt länsstyrelsen inte haft kontakt med skrämselkonsulent sedan 2013 avslås ansökan om skyddsjakt: ”Sökanden bör ha undersökt möjligheterna att genom fler andra lämpliga lösningar lösa problemet. Skyddsjakt är ett sista alternativ när alla andra rimliga alternativ har uteslutits. ”

I avslaget uppmanas återigen till kontakt, och informeras om möjlighet till bidrag för förebyggande skrämselmaterial, rapporterar Östra Småland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Dom om nougatåtel står fast

Ljusdal (JJ) Björnjägaren som dömdes i tingsrätten för att lockat björn från grannmarken och dessutom använt åtelkameror överklagade men hovrätten fastslår tingsrättens dom

Klagomål mot säljakt

Skurup (JJ) Föreningen Jaktkritikerna har skriftligen hört av sig till Skurups ledande politiker och tjänstemän för att vädja om ett förbud mot säljakt i kommunen.

GPS-märkt ren bar på CWD-smitta

Norge (JJ) Norska myndigheter avlivade förra veckan ytterligare en ren som bar på CWD-smitta. Renen försågs tidigare i år med GPS-sändare och då togs också prover på den som nu analyserats.

1 550 kaniner skjutna i Kalmar tätort

Kalmar (JJ) Kalmar kommun har gjort en stor satsning på att få ner antalet kaniner. I fjol sköts 1 550 kaniner ihjäl inom tätbebyggt område. Avskjutningen har gett resultat, men kaninjakten är långt ifrån över. Även under år 2015 jagade man och lyckades skjuta 1 324 kaniner.

Annonser