Nej till jakt på trana

Läckeby (JJ) Länsstyrelsen i Kalmar anser att problemen med tranor på Norrstävlö gårds ägor inte går att lösa med skyddsjakt.

Länsstyrelsen i Kalmar län säger nej till skyddsjakt på trana. (Foto: iStock)

Anledningen till att ägarna av Norrstävlö gård vill skjuta tranor är rent ekonomiska. Över 1 000 tranor ska, från tidig vår till sen höst, nattetid uppehålla sig i vassen på gårdens ägor. På dagarna flyger de till åkrarna och äter. Förutom att de äter upp skörden trampar de också ner stora områden.

Enligt ansökan skräms upp tranorna flera gånger per dag genom att ropa och springa ut på åkrarna och vifta med armarna. De skjuter även skrämselskott med hagelgevär, men tranorna flyttar bara till nästa åker.

Därför skickades det i början av oktober in en ansökan om att få skjuta 10 tranor. Norrstävlö gård ansökte redan för drygt tre år sedan om skyddsjakt efter trana. Då avslogs ansökan med motiveringen att de först skulle prova förebyggande skrämselmaterial. Vikten av att kontakta länsstyrelsens besiktningsman och skrämselkonsulent betonades.

Men då sökanden enligt länsstyrelsen inte haft kontakt med skrämselkonsulent sedan 2013 avslås ansökan om skyddsjakt: ”Sökanden bör ha undersökt möjligheterna att genom fler andra lämpliga lösningar lösa problemet. Skyddsjakt är ett sista alternativ när alla andra rimliga alternativ har uteslutits. ”

I avslaget uppmanas återigen till kontakt, och informeras om möjlighet till bidrag för förebyggande skrämselmaterial, rapporterar Östra Småland.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser