Nej till jakt med mörkersikte

Halmstad (JJ) En man har ansökt om att få använda ett så kallat mörkersikte för att kunna skjuta vildsvin på natten då han misslyckats med att skrämma dem.

Mannen ansökte till Länsstyrelsen om att få tillstånd för det som formellt kallas för jakt med elektronisk bildförstärkare. Han motiverade sin ansökan med att vildsvinen våldför sig på vall och betesvallar under nätterna, och att han har försökt skrämma vildsvinen men att skrämsel inte har varit en tillräcklig metod för att förhindra skador.

Länsstyrelsen avslog mannens ansökan i och med att särskilda tillstånd endast bör utfärdas om man kunnat visa på allvarlig skada eller om det finns stor risk för allvarlig skada. Enligt Naturvårdsverkets rekommendationer bör bildförstärkande riktmedel endast användas om det är den sista möjliga utvägen.

Länsstyrelsen har gjort bedömningen att skadorna på vallen och betesvallarna inte har varit att betrakta som tillräckligt allvarliga för att göra ett undantag från förbudet att använda belysning vid jakt, skriver Hallandsposten.

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser