Nej till jakt med mörkersikte

Halmstad (JJ) En man har ansökt om att få använda ett så kallat mörkersikte för att kunna skjuta vildsvin på natten då han misslyckats med att skrämma dem.

Mannen ansökte till Länsstyrelsen om att få tillstånd för det som formellt kallas för jakt med elektronisk bildförstärkare. Han motiverade sin ansökan med att vildsvinen våldför sig på vall och betesvallar under nätterna, och att han har försökt skrämma vildsvinen men att skrämsel inte har varit en tillräcklig metod för att förhindra skador.

Länsstyrelsen avslog mannens ansökan i och med att särskilda tillstånd endast bör utfärdas om man kunnat visa på allvarlig skada eller om det finns stor risk för allvarlig skada. Enligt Naturvårdsverkets rekommendationer bör bildförstärkande riktmedel endast användas om det är den sista möjliga utvägen.

Länsstyrelsen har gjort bedömningen att skadorna på vallen och betesvallarna inte har varit att betrakta som tillräckligt allvarliga för att göra ett undantag från förbudet att använda belysning vid jakt, skriver Hallandsposten.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser