Nej till inplantering av varg

Falun (JJ) Ett antal intresseorganisationer, innehållande bland annat jägare och fäbodbrukare, vänder sig till statsminister Fredrik Reinfeldt (M) för att försöka få en ändring av främst vargpolitiken.

– Kom ihåg vad du i Mora lördagen före valet 2006 svarade på en fråga om konflikt mellan varg och människa, skriver organisationerna till statsministern.
Sammanlagt är det tolv olika intresseorganisationer, som har undertecknat en gemensam skrivelse till statsministern. De säger bestämt nej till att varg inplanteras i Dalarna och hänvisar bland annat till att av de omkring 25 vargreviren med valpkullar som Sverige hyser finns omkring hälften helt eller delvis inom länets gränser, likaså berörs Dalarna av ett antal parbildningar bland de cirka 30 som har konstaterats i Sverige.
Organisationerna är inte helt nöjda med de viltförvaltningsdelegationer, som inrättades förra året med syftet att ge ett regionalt inflytande på länsstyrelsernas rovdjursförvaltning.  
Fredrik Reinfeldt påminns även om vad han svarade vid det där mötet i Mora, dagen före valet 2006, vilket nämndes inledningsvis. ”Då svarade du att hänsyn till människan går före hänsyn till vargen.
Det är vår förhoppning att du även framdeles kommer att tillämpa den principen!”, skriver organisationerna i sitt brev till statsministern.  

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser