Nej till inplantering av varg

Falun (JJ) Ett antal intresseorganisationer, innehållande bland annat jägare och fäbodbrukare, vänder sig till statsminister Fredrik Reinfeldt (M) för att försöka få en ändring av främst vargpolitiken.

– Kom ihåg vad du i Mora lördagen före valet 2006 svarade på en fråga om konflikt mellan varg och människa, skriver organisationerna till statsministern.
Sammanlagt är det tolv olika intresseorganisationer, som har undertecknat en gemensam skrivelse till statsministern. De säger bestämt nej till att varg inplanteras i Dalarna och hänvisar bland annat till att av de omkring 25 vargreviren med valpkullar som Sverige hyser finns omkring hälften helt eller delvis inom länets gränser, likaså berörs Dalarna av ett antal parbildningar bland de cirka 30 som har konstaterats i Sverige.
Organisationerna är inte helt nöjda med de viltförvaltningsdelegationer, som inrättades förra året med syftet att ge ett regionalt inflytande på länsstyrelsernas rovdjursförvaltning.  
Fredrik Reinfeldt påminns även om vad han svarade vid det där mötet i Mora, dagen före valet 2006, vilket nämndes inledningsvis. ”Då svarade du att hänsyn till människan går före hänsyn till vargen.
Det är vår förhoppning att du även framdeles kommer att tillämpa den principen!”, skriver organisationerna i sitt brev till statsministern.  

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser