Nej till förändrad vapenlagstiftning

Stockholm (JJ) Sveriges Riksdag vill inte ha någon förändring kring halvautomatiska vapen och går på jägarnas linje. Det beslutades idag.

Arkivfoto: Per Jonson

Det var Riksdagens justitieutskott som i dag behandlade frågan kring EU-kommissionens förslag om halvautomatiska vapen.

– På unionsnivå är det viktigt att komma åt de illegala vapnen men kommissionen går alldeles för långt, säger Krister Hammarbergh (M) till Ekot.

Även förra Justitieminister Beatrise Ask (M) som är ordförande för utskottet ser problemen med förslaget då även musieföremål skulle omfattas.

– Det är klart att man måste reagera när man ska bestämma på EU-nivå hur man ska hantera museiföremål. Vi tycker inte det är rimligt och det finns en del sådana exempel i detta förslag, säger hon till Ekot.

Inrikesminister Anders Ygeman tror Riksdagens och Regeringens samstämmiga syn kommer få genomslag även i Bryssel och att kommissionen kommer revidera sitt förslag.

 

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser