Nej till älgjakt med motorfordon

Jägarna i Östra Örträsks viltvårdsområde i Västerbotten fick nej till att använda skoter vid skyddsjakt på älg, däremot blev det klartecken till skyddsjakt på dräktiga älgkor Foto: Roger C Åström Örträsk (JJ) Länsstyrelsen sa nej till Örträsk Östras viltvårdsområdes ansökan om skyddsjakt med hjälp av snöskoter på 20 valfria älgar. Länsstyrelsen och till sist Naturvårdsverket godkände skyddsjakt på sju kalvar och tre vuxna djur att jagas fram till den 24 mars 2013.

– Vi är inte besvikna, säger Mikael Jonsson, ordförande i jaktområdet. Han berättar att markägarna under många år haft problem med vandringsälgar som betar skogen. Skogsstyrelsen har inventerat området och funnit att man har 30-60 procent färska skador på tallungskog.

Jaktområdet hade en tilldelning på totalt 39 vuxna djur under hösten. Efter en jakt på 15 älgar i januari blev totala avskjutningen 40 vuxna och 26 kalvar. När beslutet om att söka skyddsjakt i mars togs reserverade sig tre ledamöter i styrelsen som ansåg att det var förkastligt att jaga dräktiga älgkor på vårskaren med snöskoter.

Mikael Karlsson på Holmen i Lycksele är ordförande i Öråns viltvårdsområde där jaktlaget som fått skyddsjakt ingår. Enligt Mikael är skyddsjakten inte en fråga för skötselområdet utan för enskilda markägare och i det här fallet ett jaktlag som sökt.

– Skyddsjakt innebär att man ska lösa ett problem och då är motorfordon inget problem om de används för att transportera jägare ut i skogen. Det handlar inte om att driva fram eller genskjuta älg med skoter, vilket jag tycker vore förkastligt, säger Mikael.

Calle Franklin, är ordförande i Lycksele jaktvårdskrets och säger till Jaktjournalen att man inte längre har något inflytande över älgjakten. Skogsbolagen har bildat nya älgskötselområden dit de flesta jaktlag mer eller mindre tvingats ansluta sig.
– Tills vidare uppmanar vi A-licensområden att inte ansluta sig till skötselområden där de inte får något inflytande över älgförvaltningen, säger Calle.

Lycksele Jaktvårdskrets beslutade senare att överklaga Länsstyrelsens beslut till Naturvårdsverket. De som jagar uppströms Öreälven tycker att man gått för långt i Örträsk när man kräver att få jaga och skjuta skjuta älgkor med halvgångna foster på skare eller i djup snö.
Naturvårdsverket ställde sig kallsinniga till kretsens och jägarnas synpunkter och godkände vinterjakten med hänvisning till skogsskadorna.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser