Naturvårdverket fälls av förvaltningsrätten

Junselevargen had flyttats fyra gånger och alltid återvänt till samma renskötelområde Förvaltningsrätten i Stockholm konstaterar i en dom efter överklagan från Naturskyddsföreningen att Naturvårdsverket gjorde fel när man tog beslut om skyddsjakt på den så kallade Junselevargen i februari.

– Förvaltningsrättens dom innebär att Naturvårdsverkets beslut att låta skjuta varghonan stred mot svensk jaktlagstiftning och EU:s art- och habitatdirektiv, säger Oscar Alarik, jurist på Naturskyddsföreningen.

Enligt Förvaltningsrätten att det inte är säkert att vargen ensam står för alla skadorna. Man anser även att Naturvårdsverket hade kunnat vidta andra åtgärder, som till exempel att flytta renarna till ett annat område.

Fallet med Junselevargen visar tydligt hur besvärlig vargfrågan blivit när landets högsta naturvårdande myndighet fällts för att vilja skjuta den varg man vill skydda.
Junselevargen har flyttats fyra gånger och alltid återvänt till samma renskötselområde. Frågan hur renskötseln ska kunna bedrivas med en utredd vargstam är ännu obesvarad. 

På kort tid han Naturvårdsverket drabbats av flera motgångar. Först underkände förvaltningsrätten vinterns skyddsjakt på 16 vargar. Därefter föll verkets planer på att placera ut vargvalpar från djurparker till vilda varghonor. Och nu fälls verket för att man tillät skyddsjakt på Junselevargen.

Naturvårdsverkets motgångar drabbar även regeringen som har ett krav från EU-kommissionen att lyckas med att förstärka vargstammen genetiskt. Statsminister Fredrik Reinfeldt tog nyligt upp vargfrågan med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och med budskapet att Sverige vill få en större flexibilitet i hanterandet av rovdjurstrycket och vargstammens utbredning i Sverige.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser