Naturvårdsverkets får dödade i vargattack

Stockholm (JJ) Tre får har dödats av varg på Tyresta gård, som drivs av en stiftelse instiftad av bland annat Naturvårdsverket. - Vi ansökte om bidrag till rovdjursavvisande stängsel för två år sedan men fick avslag, berättar Michael Jensen, som är anställd som bonde på gården

Stiftelsen Tyrestaskogen driver nationalpark och naturreservat och Tyresta Gård. Stiftelsen ägs av Naturvårdsverket, Haninge kommun, Tyresö kommun och Stockholms stad.

– Tyresta Gård drivs för att folk ska kunna se hur det ser ut på en bondgård. Vi har guidade visningar och uppskattningsvis 100 000 besökare per år, säger Michael Jensen.

På söndagsmorgonen såg han att ett av gårdens cirka 100 får rörde sig märkligt. Besökarna hade redan börjat anlända till gården när Michael Jensen gjorde upptäckten

– Fåret hade bitskador i hals och nacke och jag fick avliva det. Sedan hittade vi ett ihjälbitet får och ytterligare ett som var så svårt skadat att det fick avlivas, säger Michael Jensen.

”Inte någon risk för vargangrepp”

Arealen på betesmarkerna är cirka 25 hektar och för två år sedan ansökte stiftelsen hos länsstyrelsen om bidrag till så kallat rovdjursavvisande stängsel.

– Vi fick nej med hänvisning till att det inte var någon risk för vargangrepp här, säger Mikael Jensen.

Länsstyrelsens personal har besiktat fåren och ger rådet att fåren tas in nattetid. Men det går inte eftersom de baggar och tackor skiljts för att inte kunna tjuvpara sig.

– Vi har ganska bra staket, fyrtrådigt. Men vi tror att vargen kommit in precis där vi inte har något staket – på gårdsplanen där besökarna anländer, säger Michael Jensen.

Per Wallsten är VD för Stiftelsen Tyrestaskogen och vänder sig emot rubriksättningen, att det är Naturvårdsverkets får som dödats av varg.

– Stiftelsen är en egen juridisk person, även om Naturvårdsverket är en av instiftarna, säger Per Wallsten.

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser