Naturvårdsverkets får dödade i vargattack

Stockholm (JJ) Tre får har dödats av varg på Tyresta gård, som drivs av en stiftelse instiftad av bland annat Naturvårdsverket. - Vi ansökte om bidrag till rovdjursavvisande stängsel för två år sedan men fick avslag, berättar Michael Jensen, som är anställd som bonde på gården

Stiftelsen Tyrestaskogen driver nationalpark och naturreservat och Tyresta Gård. Stiftelsen ägs av Naturvårdsverket, Haninge kommun, Tyresö kommun och Stockholms stad.

– Tyresta Gård drivs för att folk ska kunna se hur det ser ut på en bondgård. Vi har guidade visningar och uppskattningsvis 100 000 besökare per år, säger Michael Jensen.

På söndagsmorgonen såg han att ett av gårdens cirka 100 får rörde sig märkligt. Besökarna hade redan börjat anlända till gården när Michael Jensen gjorde upptäckten

– Fåret hade bitskador i hals och nacke och jag fick avliva det. Sedan hittade vi ett ihjälbitet får och ytterligare ett som var så svårt skadat att det fick avlivas, säger Michael Jensen.

”Inte någon risk för vargangrepp”

Arealen på betesmarkerna är cirka 25 hektar och för två år sedan ansökte stiftelsen hos länsstyrelsen om bidrag till så kallat rovdjursavvisande stängsel.

– Vi fick nej med hänvisning till att det inte var någon risk för vargangrepp här, säger Mikael Jensen.

Länsstyrelsens personal har besiktat fåren och ger rådet att fåren tas in nattetid. Men det går inte eftersom de baggar och tackor skiljts för att inte kunna tjuvpara sig.

– Vi har ganska bra staket, fyrtrådigt. Men vi tror att vargen kommit in precis där vi inte har något staket – på gårdsplanen där besökarna anländer, säger Michael Jensen.

Per Wallsten är VD för Stiftelsen Tyrestaskogen och vänder sig emot rubriksättningen, att det är Naturvårdsverkets får som dödats av varg.

– Stiftelsen är en egen juridisk person, även om Naturvårdsverket är en av instiftarna, säger Per Wallsten.

AKTUELLT

Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt

Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.

Fira med filépanna

Jaktsäsongen är i full gång och i oktober är det massor av jakt över hela landet. Det är det värt att fira. Varför inte bjuda nära och kära på en filépanna, så fantastiskt gott och enkelt. Ta av den filé du har; älg, rådjur, hjort eller vildsvin, succén är given. 6 portioner: 600 g viltfilé

Stjärnskogens Atos

Daniel Ernebrink har i sin SE J CH Stjärnskogens Atos hittat en riktig drevkanon. Det har hunden inte bara bevisat på jaktprov utan även för bygdens jägare som gärna hänger med ut på jakt. När Jaktjournalen följde med Atos till skogs rådde det heller inget tvivel om att ryktet stämde. Bästa rådjurshunden på unghundsmästerskapet 2015 behärskar det här med drevjakt.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

IF beklagar sorgen i kommentar på Facebook

Karlskrona (JJ) Försäkringsbolaget IF ger nu ytterligare kommentarer kring fallet med Anton Nilssons trafikdödade gonczy polski. En försäkringstjänsteman krävde att hunden skulle grävas upp två veckor efter att den begravts. "Vi har i normalfallet aldrig några sådana krav", skriver IF i en kommentar på Facebook.

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Annonser