Naturvårdsverket vill begränsa fällfångsten

Stockholm (JJ) Ett nytt förslag till nya föreskrifter om fällfångst har gått ut på remiss. Ett förslag som innebär att verket vill korta jakttiden för levandefångstfällor.

Går Naturvårdsverkets förslag igenom blir fällfångst på grävling inte lovlig förrän den 1 september. Foto: Holger Nilsson.

Naturvårdsverket vill begränsa användningen av levandefångstfällor, ett förslag som ligger ute på remiss. Man vill att dessa fällor endast får användas från den 1 september till den 15 april. Går förslaget igenom skulle det innebära bland annat att grävlingsjakten inte får bedrivas med hjälp av fälla från den 1 augusti när grävlingen blir lovlig.

Den första månaden skulle därför grävlingsjakten bara få bedrivas med skjutvapen. Många jägare är upprörda över förslaget och kan inte se något argument varför fällfångst ska få en kortare jakttid än den traditionella med vapen.

Naturvårdsverket vill också förse vildsvinsfällor med elektroniskt larm. När sedan larmet har löst ut och fällan fångat ska den vittjas inom två timmar.

Remissvaren ska vara Naturvårdsverket tillhanda redan den 3 januari 2017.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser