Naturvårdsverket upphävde järvjaktsbeslut

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket har nu avgjort överklagandet om skyddsjakt efter 19 järvar i Jämtlands län. Kraven för att fatta beslut om skyddsjakt är inte uppfyllda och därför upphäver Naturvårdsverket länsstyrelsens beslut om skyddsjakt.

Järvjakten i Jämtland är upphävd.

Länsstyrelsen har i sitt beslut inte visat att något av de tre kriterierna för skyddsjakt är uppfyllda. För att skyddsjakt ska kunna beviljas krävs det enligt jaktlagstiftningen att alla tre kriterier är uppfyllda. Skyddsjakt får genomföras för att förhindra allvarlig skada på exempelvis ren, om det inte finns någon annan lämplig lösning. Det krävs även att en skyddsjakt inte försvårar upprätthållandet av gynnsam bevarandestatus för arten, i detta fall järv. I det arbetet är det viktigt att så långt möjligt utgå från kvalitetssäkrade underlag såsom inventeringsresultat när jaktens påverkan på järvens bevarandestatus bedöms.

I sitt beslut hänvisade länsstyrelsen till överskridna toleransnivåer. Arbetet med toleransnivåer pågår och är viktigt. I det arbetet krävs dock att kriterierna för skyddsjakt enligt jaktlagstiftningen är uppfyllda i det enskilda fallet för att jakt ska kunna beviljas.

Begreppet toleransnivå talar om en acceptabel skadenivå på en samebys faktiska renantal, uttryckt i procent, orsakad av stora rovdjur under ett år. Antalet renar baseras på fastställda renlängder som lämnats in till Länsstyrelsen och utgörs av årliga renräkningar av vinterhjorden, efter slakt. Toleransnivån ska vara maximalt 10 procents förluster på renhjordens storlek, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser