Naturvårdsverket tar tag i vildsvinsfällfrågan

Stockholm (JJ) Flera vildsvinsfälltillverkare har fått vänta onödigt länge på besked om sina fällor. Nu ber Naturvårdsverket om ursäkt och säger till tidningen ATL att de ska agera omgående.

Snart kan fällfångst av vildsvin bli verklighet för fler jägare och markägare. Foto: Per Jonson.
– Det är delar av vårt arbete i den här frågan som man är mindre stolt över. Det är olyckligt att en tillverkare får godkänt medan alla andra får vänta på besked. Men nu försöker vi städa upp, säger Mette Svejgaard, sektionschef på Naturskydd och artförvaltning på Naturvårdsverket till ATL.
 
Naturvårdsverkets förhoppning är att beslut kring fångstredskap ska fattas innan jul i år. Dessutom ska Naturvårdsverket se över sina rutiner så att sådan här utdragen ärendehantering inte kommer att ske i framtiden.

En av de som fått vänta på besked är fälltillverkaren Lars-Olof Lundgren som tillverkar Lotinfällan. Han har processat mot Naturvårdsverket sedan 2009. Nu överklagar han hanteringen till Högsta domstolen.

Lars-Olof Lundgren är också kritisk till LRF:s agerande. Förbundet har enligt honom varit flata och inte arbetat aktivt för att fler vildsvinsfällor ska bli godkända. Något som hade gynnat förbundets medlemmar som drabbas av vildsvinens framfart.

– Jag är förvånad över den passivitet som LRF:s ledning stått för, man kan tycka att LRF skulle legat i frontlinjen för att få fram fler vildsvinsfällor, men det är snarare tvärt om, säger han till ATL.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser