Naturvårdsverket stoppar skyddsjakt på varg

Ludvika (JJ) Naturvårdsverket stoppar skyddsjakten på vargar som skapat stor oro hos invånare i Ludvika kommun. Rädsla är enligt Naturvårdsverkets beslut inte ett tillräckligt skäl för skyddsjakt.

– Enligt de uppgifter som framkommit så finns det inga påtagliga risker för allmänheten från vargarna som rör sig i Olsjöreviret i Dalarnas län. De har inte uppträtt på ett sätt som kan antas vara farligt för allmänheten, säger Göte Hamplin, vilthandläggare på Naturvårdsverket och fortsätter.

– Människors oro måste självklart tas på största allvar. Visar det sig att det finns behov av skyddsjakt kan länsstyrelsen efter en ny ansökan eller på eget initiativ fatta beslut om skyddsjakt. Man kan också kontakta polisen om det blir fara för människors säkerhet.

Länsstyrelsen i Dalarnas län fattade den 17 oktober beslut om skyddsjakt på varg i Ludvika kommun där närgångna vargar fått bybor att reagera. Vargvärnarföreningen Wolf Association Sweden (WAS) överklagade beslutet till Naturvårdsverket som nu bifallit överklagan.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser