Naturvårdsverket stoppar lodjursjakten

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket upphäver länsstyrelsen i Norrbottens län beslut om licensjakt på lodjur. Dessutom beviljas inihibitionen av Västerbottens licensjaktsbeslut i väntan på prövning.

Naturvårdsverket har överprövat den överklagade licensjakten på åtta lodjur  som beslutats av länsstyrelsen i Norrbottens län.

Bedömningen är att länsstyrelsen inte visat att samtliga krav i jaktförordningen för licensjakt är uppfyllda. Naturvårdsverket beslutar samtidigt att jakten efter elva lon i Västerbottens län tills vidare ska stoppas (inhibition). Jaktstarten är enligt besluten den 1 mars 2016.

Länsstyrelsen i Norrbotten har enligt Naturvårdsverket i sitt beslut inte närmare motiverat, och inte heller visat att det finns ett acceptabelt och ändamålsenligt syfte med jakten och att det saknas annan lämplig lösning.

Naturvårdsverket tydliggör att det krävs att syftet utvecklas och motiveras i beslutet i förhållande till det regionala behovet av att reglera lostammen.

Samtidigt beslutar Naturvårdsverket länsstyrelsen i Västerbottens licensjaktsbeslut inihiberas i väntan på prövningen.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser