Naturvårdsverket stoppar lodjursjakten

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket upphäver länsstyrelsen i Norrbottens län beslut om licensjakt på lodjur. Dessutom beviljas inihibitionen av Västerbottens licensjaktsbeslut i väntan på prövning.

Naturvårdsverket har överprövat den överklagade licensjakten på åtta lodjur  som beslutats av länsstyrelsen i Norrbottens län.

Bedömningen är att länsstyrelsen inte visat att samtliga krav i jaktförordningen för licensjakt är uppfyllda. Naturvårdsverket beslutar samtidigt att jakten efter elva lon i Västerbottens län tills vidare ska stoppas (inhibition). Jaktstarten är enligt besluten den 1 mars 2016.

Länsstyrelsen i Norrbotten har enligt Naturvårdsverket i sitt beslut inte närmare motiverat, och inte heller visat att det finns ett acceptabelt och ändamålsenligt syfte med jakten och att det saknas annan lämplig lösning.

Naturvårdsverket tydliggör att det krävs att syftet utvecklas och motiveras i beslutet i förhållande till det regionala behovet av att reglera lostammen.

Samtidigt beslutar Naturvårdsverket länsstyrelsen i Västerbottens licensjaktsbeslut inihiberas i väntan på prövningen.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser