Naturvårdsverket smyghöjer varggolvet!

Stockholm (JJ) Enligt riksdagsbeslutet på referensvärden för varg ska den svenska stammens golv ligga på 170 -270 vargar. Nu förslår Naturvårdsverket helt plötsligt 330 vargar i ett förslag till förvaltningsplan som skickats ut till Länsstyrelserna.

Det är Svenska Jägareförbundets tidning Svensk Jakt som uppger att Naturvårdsverket planlägger att höja golvet för vargstammen. Riksdagen beslutade i höstas att golvet för den svenska vargstammen skulle ligga mellan 170 och 270 vargar. Naturvårdsverket valde den senare siffran som golv.

Nu arbetar Naturvårdsverket med förvaltningsplaner för de stora rovdjuren i Sverige och skickar ut ett förslag till länsstyrelserna. I detta förslaget kan man läsa att 270 vargar helt plötsligt har blivit 330.

Anledningen till höjningen är att vargstammen i dag är koncentrerad i Mellansverige. Innan föryngringar sker i norra och södra Sverige ska populationen tillåtas öka så att det finns en reserv. På sikt vill man förutom 270 vargar i Mellansverige ha minst 30 vargar (tre föryngringar) i södra respektive norra Sverige också. 

I den förslagna förvaltningsplanen för lodjur vill man också släppa upp populationen (golv på 900 istället för 870 individer). Däremot kvarstår den tidigare beståndsgolvet för björn på 1 400 djur.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser