Naturvårdsverket smyghöjer varggolvet!

Stockholm (JJ) Enligt riksdagsbeslutet på referensvärden för varg ska den svenska stammens golv ligga på 170 -270 vargar. Nu förslår Naturvårdsverket helt plötsligt 330 vargar i ett förslag till förvaltningsplan som skickats ut till Länsstyrelserna.

Det är Svenska Jägareförbundets tidning Svensk Jakt som uppger att Naturvårdsverket planlägger att höja golvet för vargstammen. Riksdagen beslutade i höstas att golvet för den svenska vargstammen skulle ligga mellan 170 och 270 vargar. Naturvårdsverket valde den senare siffran som golv.

Nu arbetar Naturvårdsverket med förvaltningsplaner för de stora rovdjuren i Sverige och skickar ut ett förslag till länsstyrelserna. I detta förslaget kan man läsa att 270 vargar helt plötsligt har blivit 330.

Anledningen till höjningen är att vargstammen i dag är koncentrerad i Mellansverige. Innan föryngringar sker i norra och södra Sverige ska populationen tillåtas öka så att det finns en reserv. På sikt vill man förutom 270 vargar i Mellansverige ha minst 30 vargar (tre föryngringar) i södra respektive norra Sverige också. 

I den förslagna förvaltningsplanen för lodjur vill man också släppa upp populationen (golv på 900 istället för 870 individer). Däremot kvarstår den tidigare beståndsgolvet för björn på 1 400 djur.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser