Naturvårdsverket har gett tillstånd för skyddsjakt på 230 gråsälar

STOCKHOLM(JJ). Naturvårdsverket har gett tillstånd till skyddsjakt på 230 gråsälar, det är ett oförändrat antal från förra året. Skyddsjakten får bedrivas från Kalmarsund till finska gränsen.

För yrkesfiskarna utgör gråsälarna ett problem, detta då de tar fisk i fisknät och fasta redskap. Det finns totalt cirka 25 000 gråsälar i Östersjön.

I år har regeringen anslagit 25 miljoner kronor för bidrag och ersättning till sälskador. 
 – Det bästa är att förebygga skador och utveckling av mer sälsäkra redskap och fiskemetoder pågår. Det finns en laxfälla som fungerar bra och den utvecklas även för fiske av sik och torsk. Men det räcker inte, utan skyddsjakt behövs fortfarande, säger Per Risberg, biträdande chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.  

Skyddsjakten ska enligt grundprincipen ske från land, eller från båt som är fastgjord. Yrkesfiskare kan dock få tillstånd till jakt från båt, men då krävs det att de som utövar jakten har gått en utbildning i säljakt i Finland eller i Sverige. 

Under förra året fälldes 128 gråsälar. Skyddsjakten får inledas den 16 april och pågå året ut, eller tills tilldelningen är fylld.

Före den 1 juli får högst hälften av gråsälarna fällas.
Tilldelningen ser ut så här: 
– Norrbottens län 40 sälar. 
– Västerbotten  20.
– Västernorrland 30.  
– Gävleborg 60.
– Uppsala 20. 
– Stockholm 20.
– Södermanland 10. 
– Östergötland 10.
– Kalmar län 20.  

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser