Naturvårdsverket har gett tillstånd för skyddsjakt på 230 gråsälar

STOCKHOLM(JJ). Naturvårdsverket har gett tillstånd till skyddsjakt på 230 gråsälar, det är ett oförändrat antal från förra året. Skyddsjakten får bedrivas från Kalmarsund till finska gränsen.

För yrkesfiskarna utgör gråsälarna ett problem, detta då de tar fisk i fisknät och fasta redskap. Det finns totalt cirka 25 000 gråsälar i Östersjön.

I år har regeringen anslagit 25 miljoner kronor för bidrag och ersättning till sälskador. 
 – Det bästa är att förebygga skador och utveckling av mer sälsäkra redskap och fiskemetoder pågår. Det finns en laxfälla som fungerar bra och den utvecklas även för fiske av sik och torsk. Men det räcker inte, utan skyddsjakt behövs fortfarande, säger Per Risberg, biträdande chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.  

Skyddsjakten ska enligt grundprincipen ske från land, eller från båt som är fastgjord. Yrkesfiskare kan dock få tillstånd till jakt från båt, men då krävs det att de som utövar jakten har gått en utbildning i säljakt i Finland eller i Sverige. 

Under förra året fälldes 128 gråsälar. Skyddsjakten får inledas den 16 april och pågå året ut, eller tills tilldelningen är fylld.

Före den 1 juli får högst hälften av gråsälarna fällas.
Tilldelningen ser ut så här: 
– Norrbottens län 40 sälar. 
– Västerbotten  20.
– Västernorrland 30.  
– Gävleborg 60.
– Uppsala 20. 
– Stockholm 20.
– Södermanland 10. 
– Östergötland 10.
– Kalmar län 20.  

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser